Kvalitets­standard for Vedligeholdende træning

Her får du informationer om, hvilken hjælp du kan forvente, når du henvender dig om vedligeholdende træning.

Her får du informationer om, hvilken hjælp du kan forvente, når du henvender dig om genoptræning. Denne kvalitetsstandard tager udgangspunkt i gældende lov om vedligeholdende træning og det kommunale serviceniveau fastsat af kommunalbestyrelsen.

Kvalitetsstandarden er godkendt af Sundheds- og Ældreudvalget marts 2024.

Luk alle
Åben alle

Hvad er formålet med vedligeholdende træning?

  • At du vedligeholder dine fysiske funktioner og psykiske færdigheder.
  • At du i størst muligt omfang fastholder dine hverdagsaktiviteter.

Hvad omfatter hjælpen?

Fysisk vedligeholdende træning
Tilbuddet om vedligeholdende træning på hold består af fysisk træning og har fokus på at bevare specifikke færdigheder som f.eks. gangdistance og balanceevne. Ud over den fysiske træning indeholder tilbuddet elementer, der tilgodeser sociale behov og træning af psykiske færdigheder.Det er Faaborg-Midtfyn Kommune, der tilbyder indsatsen, og det er ikke muligt at vælge en privat leverandør. Forløbet varer som udgangspunkt op til 3 måneder.

Aktivitetstilbud: Halv- og heldagshold
Halv- og heldagstilbud er til dig, der har brug for både fysisk og psykisk træning samt social samvær/aktivitet med henblik på at vedligeholde dine færdigheder. Dit forløb vil som minimum hver 6. måned blive revurderet med henblik på, om det fortsat er det rette tilbud.

Individuel fysisk vedligeholdende træning – primært borgere med demens, kognitiv svækkelse.
Træningen kan i særlige tilfælde også foregå i dit hjem, hvis der er fysiske eller mentale udfordringer, der gør, at du ikke længere kan deltage i aktivitet eller træning på et aktivitetscenter, eller det er blevet for svært at være sammen i større grupper som følge af din sygdom.

Tilbuddet omfatter typisk fysisk træning, almindelige daglige gøremål og opgaver, der skaber mental genklang, f.eks. livserfaringer, snakke om fortiden og minder. Ydelsen leveres af aktivitetsmedarbejdere fra afdelingen og varer ca. 1 time pr. gang. . Forløbet er tidsbegrænset i henhold til dine mål og vil som min. blive revurderet hver. 6 måned.

Visitation

Visitationen til vedligeholdende træning vurderes ud fra en konkret individuel vurdering af dine ønsker for fremtiden og mulighed for at kunne udføre dine daglige aktiviteter. Du kan være tilknyttet et fysisk vedligeholdende træningshold eller individuelt tilbud og/eller et aktivitetstilbud. Det vil bero på konkret vurdering. Du kan maksimalt have 2 tilbud ad gangen.

Hvem kan modtage hjælpen?

Du kan modtage fysisk vedligeholdende træning og/eller aktivitetstilbud, hvis du ikke kan vedligeholde dine aktiviteter i hverdagen, og du ikke har funktionsniveau til at kunne deltage i træning eller sociale aktiviteter i dit lokalområde. Vi vil i dit forløb afdække, om der er muligheder i civilsamfundet, hvor du vil kunne deltage.

Hvordan kan du få hjælpen?

Hvis du får behov for vedligeholdende træning, kan du, dine pårørende eller egen læge kontakte afdelingen for Forebyggelse, Træning og Rehabilitering.
Du bliver indkaldt til en visiteringssamtale med en medarbejder fra afdelingen. Alternativt kommer medarbejderen hjem til dig. Sammen afklarer I, hvilket tilbud der passer bedst til dig, så du igen kan fastholde dine ønsker til aktivitet i hverdagen. Hvis vi ved, at der findes et tilbud nær dig i en forening eller lignende, hvor du vil kunne deltage, vil vi hjælpe dig i gang med dette tilbud.
Senest 2 uger efter henvisningen bliver du kontaktet med henblik på aftale om visitationsbesøg enten hos os eller hjemme hos dig. Vi forventer, at du kan starte hurtigst muligt og senest 4 uger efter, at henvisningen er modtaget.

Hvem hjælper dig?

Vedligeholdende træning udføres af aktivitetspersonale, der er uddannet indenfor det sundhedsfaglige felt.

Hvad forventer vi af dig?

Som modtager af vedligeholdende træning forventer vi:

  • At du deltager aktivt og fremmøder kontinuerligt - medmindre du bliver ramt af nyopstået sygdom. Vi ved, det er afgørende for, at du får effekt af dit forløb.
  • At du senest dagen forinden giver besked, hvis du har behov for at melde afbud til træning.
  • Hvis du undlader at melde afbud mere end to gange i træk i forløbet, vil vi kontakte dig og drøfte, om det er det rette tidspunkt, du har opstartet træning, og spørge til dine udfordringer og evt. motivation for træning.

Indsatsen omfatter ikke
Hvis du er i stand til at tage vare på din egen træning i fitnesscenter, lokale idrætsforeninger eller benytte de lokale tilbud om aktiviteter og træning, henvises du til dette. Der ydes ikke godtgørelse til fitnesscenter eller andre træningsfaciliteter.

Indsatsen omfatter ikke behandling af lymfødem. Denne indsats leveres af regionen.

Særlige forhold
Har du mulighed for at sørge for transport, evt. ved hjælp fra ægtefælle/pårørende, skal du bruge det. Det kan også være, at du har mulighed for at bruge Falck-abonnement, anvende offentlige transportmidler, herunder Teletaxi.

Har du ikke mulighed for at varetage kørsel, jf. ovenstående, kan dette bevilliges.
Det er den medarbejder, der har vurderet din sag, der kan bevillige dig kørsel.
Der en egenbetaling for kørslen. Den nuværende takst er 40 kr. pr. vej – dvs. 80 kr. i alt pr. træning.

Ferieperioder
Ferielukning for holdtræning:

  • Der holdes lukket mellem jul og nytår
  • Der holdes lukket 2 uger i sommerferien

Borgerne orienteres om næste træning og perioder, med pauser pga. ferie.

Klageadgang

Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, kan du klage til kommunen inden fire uger. Afgørelsen skal så genvurderes inden fire uger, fra klagen er modtaget. Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen. Du kan kontakte din sagsbehandler på Sundhed og Ældre, hvis du ønsker at klage. Du kan også kontakte kommunens borgerrådgiver, som kan hjælpe dig med at forstå afgørelsen eller give dig vejledning i sagen.
Se kontaktoplysninger på hjemmesiden.

Lovgrundlag

Serviceloven § 86 stk. 2.

Information

Denne kvalitetsstandard og Faaborg-Midtfyn Kommunes øvrige kvalitetsstandarder kan ses på kommunes hjemmeside www.fmk.dk.

Vil du vide mere om at søge hjælp og støtte til træning, er du velkommen til at kontakte:

Sundhed og Ældre
Forebyggelse, Træning & Rehabilitering
Nørrevænget 1
5854 Gislev


Telefon: 7253 8243
E-mail: sundhed@fmk.dk (mailadressen må ikke anvendes til at sende personfølsomme
oplysninger – sikker post sendes via Borger.dk)