Nyt offentligt-privat samarbejde om selvsejlende færger

Tuco Marine Group og Faaborg-Midtfyn Kommune er gået sammen om et for-projekt med ambitioner om at udvikle fremtidens selvsejlende el-færger.

Den nye samarbejdsaftale løber i første omgang året ud, og formålet med projektet er at skabe rammerne for fremtidens grønne færgedrift gennem udviklingen af en selvsejlende elektrisk færge.

Formålet rækker derfor også ud over kommunegrænserne: Selvom projektet tager udgangspunkt i Bjørnø-færgen, er det visionen at udvikle en ny slags færge, som kan komme alle små øsamfund til gavn og skabe mere fleksibilitet for øboerne.

Finansiering er første opgave

Der er selvsagt et langt tidsperspektiv på projektet, og den nye samarbejdsaftale er kun det første skridt på vejen. Opgaven frem til årsskiftet er at finde relevante fondsmidler til at finansiere udviklingen af en demomodel for fuldautomatisk færgedrift. En demomodel, som i en forsøgsperiode kan sejle mellem Faaborg og Bjørnø. Samtidig vil 2020 blive brugt på at finde samarbejdspartnere, herunder ekspertbistand.

Hvis det lykkes og samarbejdsaftalen forlænges, er næste skridt den tekniske udvikling og arbejdet med at bygge en færge, som er fuldautomatisk, bæredygtig, god for havmiljøet og lever op til Søfartsstyrelsens sikkerhedsregulativer.

Tredje skridt vil være testsejladser og indsamling af data, og slutmålet er at kunne ansøge om Søfartsstyrelsens godkendelse til færgedrift.

Mange perspektiver

Borgmester Hans Stavnsager siger:

”I Faaborg-Midtfyn vil vi gerne bidrage til udviklingen af fremtidens højteknologiske løsninger – både hvad angår mobilitetsudfordringer på småøerne og den nødvendige omstilling til mere bæredygtige transportformer. Hvis dette projekt får luft under vingerne, vil udviklingen af en fuldautomatisk demomodel til ø-færgedrift i Faaborg-Midtfyn også kunne bidrage til, at andre lokale og regionale virksomheder får mulighed for at byde ind med en række underentrepriser. Så det er spændende projekt med mange perspektiver.”

Vil du modtage FMK Erhvervsnyt?

Så skriv til redaktør Christoffer Voss på chvos@fmk.dk.