Generationer mødes om demens: Børn og ældre maler demensvenligt kunstværk

Onsdag blev et vaskeægte kunstværk afsløret for beboerne på Plejehjemmet Humlehaven i Nr. Lyndelse. Mosaikken, der er inspireret af det nye nationale demenssymbol, er malet af børn og ældre i Faaborg-Midtfyn Kommune, og det skal være med til at oplyse om demens.

Danmark har fået et nyt nationalt demenssymbol, ”Håndsrækningen”, som skal gøre livet lettere for mennesker med demens. Det er Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der står bag, og i Faaborg-Midtfyn Kommune har børn og ældre taget malerpenslen i egen hånd for at bakke op. 

”Der har været gang i maling og pensler ude i nogle af de private pasningsordninger, kommunale børnehaver, skoler, aktivitetscentre og plejehjem. Vi har nemlig lavet vores helt eget kunstværk i Faaborg-Midtfyn Kommune, som er vores bidrag til at oplyse og støtte op om det nye nationale demenssymbol,” siger Karin Madsen, som er udviklingskonsulent ved Faaborg-Midtfyn Kommune. 

Nogle af dem, der har været med til at lave mosaikken, er eleverne i 2. klasse på Carl Nielsen Skolen. 

”Eleverne blev delt op i grupper af to og to, og de har så i fællesskab malet en plade hver. Undervejs havde de mange gode snakke, og de gættede flittigt på, hvad de forskellige ting skulle forestille,” fortæller Tina Jensen, som er lærer på Carl Nielsen Skolen, og fortsætter: 

”Da jeg efterfølgende spurgte dem om, hvad de havde fået ud af projektet, sagde de, at det har været sjovt og spændende at deltage i, og at de lærte, at man skal huske at hjælpe andre – også de ældre og især dem der ikke kan huske så godt,” siger Tina Jensen.

Fernisering med bobler og kransekage

Onsdag blev alle billederne sat sammen til én stor mosaik, som får lov til at pryde indgangen på Humlehaven Plejehjem – til glæde og oplysning for beboere og besøgende. Det flotte, nye kunstværk blev modtaget med klapsalver fra beboerne på Plejehjemmet Humlehaven, som efterfølgende fejrede det med bobler og kransekage.

”Vi ønskede at lave noget på tværs af generationer, og vi er stolte af, at så mange børn og ældre har været med til at skabe værket,” siger Karin Madsen.

Det er kunstner Katarina Duedal, som har udtænkt og tegnet de overordnede streger i mosaikken.

Tre gode råd

Demenssymbolet Håndsrækningen skal hjælpe omverdenen med at udvise tålmodighed og hjælpsomhed over for mennesker med demens. Symbolet signalerer nemlig, at mennesker med demens kan have behov for lidt mere tid, tålmodighed eller en hjælpende hånd.  

Hvis du ser demenssymbolet hos en person, kan du hjælpe ved at følge de tre simple råd:

  • Tag kontakt
  • Tal tydeligt
  • Vær tålmodig

Du kan læse mere om det nye demenssymbol på www.demensvenligtdanmark.dk.

Yderligere oplysninger, kontakt:

Karin Madsen
Udviklingskonsulent
72 53 62 07

Michala Bøgetoft
Kommunikationskonsulent
72 53 27 69