Ministerium: Forflyttelse af skoleleder var ikke brud på folkeskoleloven

Børne- og Undervisningsministeriet har oplyst Faaborg-Midtfyn Kommune, at det var fuldt ud lovligt, da skoleleder blev forflyttet til Nordagerskolen.

Den 24. juli skrev Fyens Stiftstidende, at chef for Opvækst og Læring, Christian Elmelund-Præstekær, brød loven, da han flyttede den nu tidligere leder af Brahesminde Skoler og Børnehuse til stillingen som ny skoleleder på Nordagerskolen i Ringe. En påstand, avisen har gentaget både 27. juli og 12. august. 

Det er dog ikke korrekt. Avisen mente, at det var et lovbrud, fordi Folkeskoleloven kræver, at en skolebestyrelse skal have lov til at vælge en repræsentant, som er med til at ansætte den nye skoleleder. Men Børne- og Undervisningsministeriet har dags dato oplyst Faaborg-Midtfyn Kommune, at loven ikke er brudt.

Det skyldes, at det ligger inden for den almindelige ledelsesret, at en leder kan flyttes fra én stilling til en tilsvarende. Folkeskoleloven forholder sig ikke til forflyttelser, men kun til nye ansættelser. Med andre ord kan chefen for Opvækst og Læring afgøre, om der skal ske en forflyttelse.

Hvis vedkommende i stedet vælger at opslå stillingen, er der en forpligtelse til at inddrage skolebestyrelsen. Derfor bygger Fyens Stiftstidendes artikler på en forkert præmis.

Vicekommunaldirektør Siggi W. Kristoffersen siger:

”Vi har hele tiden været af den overbevisning, at det var inden for de juridiske rammer at flytte en skoleleder fra én skole til en anden. Derfor var vi forundrede over avisens dækning og har villet sikre os hos ministeriet, så vi med sikkerhed kan sige, at artiklerne hviler på et urigtigt grundlag. Det har ministeriet nu bekræftet, og vi er glade for, at der nu kan blive sat punktum i sagen.”

Fokus på dialog og samarbejde

Siggi W. Kristoffersen understreger, at der er tale om en ekstraordinær sag, og at dialog og et godt samarbejde mellem skolebestyrelser og forvaltning er en topprioritet.

”Jeg har stor forståelse for, at skolebestyrelsen gerne ville have været involveret i beslutningen om den nye skoleleder. Jeg tror, at alle parter ønsker, at der havde været mere tid til dialog og information, og vi er formentlig alle enige om, at det ikke har været det bedste forløb - på grund af en række forskellige omstændigheder. Men jeg noterer mig, at skolebestyrelsesformanden på Nordagerskolen har udtalt, at de ser frem til samarbejdet med den nye skoleleder, og jeg kan garantere, at vi fortsat vil have fokus på at sikre dialog og et godt og tæt samarbejde mellem skolebestyrelser og forvaltning,” siger Siggi W. Kristoffersen.

Yderligere oplysninger, kontakt:

Siggi W. Kristoffersen
Vicekommunaldirektør
72 53 10 16

Christoffer Voss
Presseansvarlig
72 53 11 76