Markering af 100-årsdagen for genforeningen med Sønderjylland

I juni 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med resten af Danmark. En genforening, der også havde betydning for Sydfyn. Derfor er Faaborg-Midtfyn Kommune med i fejringen og samarbejder omkring lokale aktiviteter, der markerer begivenheden.

Før genforeningen med Sønderjylland den 15. juni 1920 var en tur fra Sydfyn til Als en rejse til Tyskland. Derfor vil Faaborg-Midtfyn Kommune også være med til at fejre 100-årsdagen for genforeningen i 2020. Faaborg-Midtfyn Kommune har i den forbindelse nedsat en genforeningskomité og givet støtte til en række aktiviteter, der markerer 100-året for genforeningen. 

Borgmester Hans Stavnsager (S) fortæller om markeringen: 

”Mange tænker måske, at genforeningen kun havde betydning for borgere i Sønderjylland, men den havde stor betydning for hele landet, i særdeleshed også Faaborg-egnen, der var grænseregion. Derfor er det helt naturligt, at vi er med til at sætte fokus på den del af vores fælles historie.” 

Faaborg-Midtfyn er sammen om genforeningsaktiviteter

Det sker gennem forskelligartede aktiviteter på selve genforeningsdagen og i tiden op til eller efter den 15. juni 2020. 

Skoleeleverne i Faaborg-Midtfyn Kommune er nogle af dem, der får indsigt i de historiske begivenheder og glæde af arbejdet i den til lejligheden nedsatte genforeningskomité. Det sker blandt andet, når cirka 1.000 skoleelever i 3.-

5. klasse fra kommunens folke- og friskoler deltager i Sigurd Barretts genforeningskoncert i henholdsvis Faaborg og Ringe på selve genforeningsdagen. 

Af andre aktiviteter kan nævnes: 

  • Beretterakademiet udvikler fortælleforestilling for 6.-7. klasser
  • Lombjergefest i Bøgegrotten den 13. juni med fokus på bl.a. genforeningen og alsang
  • Faaborg Musikforening præsenterer ”Forbudte Sange” med Bodil Jørgensen i Helios Film- og Kulturhus
  • Øhavsmuseet samarbejder med lokalhistoriske arkiver om formidling af historier om genforeningen
  • Grænseforeningen samarbejder med en række lokalsamfund om markeringer ved genforeningsmindesten 

Desuden arbejdes der på at opføre en Carl Nielsen-genforeningskoncert med blandt andre Helene Blum & Harald Haugaard Band samt Slesvigske Musikkorps. 

Genforeningskomitéen består af en række lokale aktører, der har bidraget til at udvikle og sikre bredden i aktiviteterne via deres faglige indsigt og netværk på området. 

Yderligere oplysninger

Borgmester
Hans Stavnsager,
mobil 72 53 17 14
 

Pressekontakt
Annette Wognsen Frederiksen,
mobil 72 53 11 73