Invitation: Fremtidens forstad bliver skabt på Fyn

Tirsdag den 6. november offentliggøres vinderne af to arkitektkonkurrencer, der sammen skal skabe fremtidens forstad på Fyn. Det er to mindre byer, Årslev og Sdr. Nærå, tæt på Odense, der smelter sammen til en bæredygtig og fællesskabsbåret forstad – til glæde for nuværende og kommende borgere og et foregangseksempel på den moderne forstad.

Faaborg-Midtfyn Kommune har store ambitioner for stationsbyen Årslev og landsbyen Sdr. Nærå, der ligger naturskønt, med motorvej, tog og cykelsti til Odense og med et enestående liv i og omkring det borgerdrevne mødested og kulturcenter Polymeren i byens nedlagte skofabrik.

Her vokser Fremtidens Forstad frem med afsæt i stedets særlige kvaliteter.

Tirsdag den 6. november kl. 19.00 løftes sløret for, hvordan arkitekterne forestiller sig, at Fremtidens Forstad kan komme til at se ud, når borgere, interessenter og presse inviteres til offentliggørelse af vinderne af de to arkitektkonkurrencer for hhv. en samlende bymidte og en bæredygtig bydel.

Kåringen af vinderne finder sted på Polymeren, Stationsvej 69, 5792 Årslev, port 10.

Her præsenteres vinderprojekterne, og der vil være mulighed for at tale med både de vindende arkitekthold og dommerkomiteen fra begge konkurrencer.

Konkurrencen om En samlende bymidte

Arkitekt og tidligere stadsarkitekt i Københavns Kommune, Jan Christiansen, har siddet med i dommerkomiteen for bymidten. Han siger om Årslev og konkurrencen:

”Jeg blev væltet helt bagover, da jeg fik øje på det kæmpe drive i sådan en lille by. Byens borgere har sammen skabt et kulturcenter, man ellers kun ser i store byer. Her er noget helt exceptionelt at bygge på. Og jeg kan godt afsløre, at vinderen af konkurrencen om bymidten har været tro mod den ånd, der er i byen,” fortæller han. 

Derfor bliver Årslev til Fremtidens Forstad Borgmester

Hans Stavnsager (S) har siddet med i dommerkomiteen for begge konkurrencer og glæder sig til at kunne vise ambitionerne for Årslev frem.

”Når man bor i Årslev, får man det bedste fra to verdener. Her når du hurtigt storbyens tilbud og arbejdspladser, og du kommer lige så hurtigt hjem igen til et sted midt i naturen og med et utal af muligheder for at nyde livet i din nære familie og sammen med andre. Med vinderne af de to konkurrencer kan vi for alvor gå ud og vise omverdenen, hvad Årslev-Sdr.Nærå har at byde på. De to vinderprojekter giver sammen et meget stærkt billede af, hvad vi ønsker som kommune, og hvad vi er villige til at investere i,” fortæller han.

Udviklingen af Fremtidens Forstad er en del af Faaborg-Midtfyns Kommunes udviklingsstrategi og skal være med til at realisere målet om, at 2000 nye borgere skal bosætte sig i Faaborg-Midtfyn frem mod 2030. Forventningen er at ca. 1200 vil bosætte sig i Årslev/Sdr. Nærå, hvor der til sammen i dag er ca. 3700 indbyggere. 

Fakta

Det er livet i og omkring den nedlagte skofabrik Polymeren, der er med til at gøre Årslev til noget ganske særligt. For tre år siden gav politikerne borgerne nøglerne til de rå fabrikshaller og inviterede dem til at skabe deres helt eget sted. Med anvendelse af stort set hele det gamle fabriksareal på ca. 10.000 m2 er Polymeren i dag rodfæstet som et socialt og kulturelt samlingspunkt for borgere i alle aldre.

Dertil kommer, at Årslev/Sdr. Nærå ligger midt i naturen, tæt på naturområdet Tarup Davinde og blot ca. 15 min fra Odenses mange kulturtilbud og ikke mindst det hastigt voksende antal arbejdspladser i det sydlige Odense med både supersygehus, udbygning af campus og en robotindustri i rivende vækst. Der er nemlig både cykelsti, motorvej og togforbindelse til Odense og resten af landet. 

Kontakt

Borgmester Hans Stavnsager, mobil 72 53 17 14

Annette, pressekontakt, mobil 72 53 11 73

For tekniske spørgsmål til konkurrencen, kontakt arkitekt Flemming Deichmann, mobil 20 92 66 99