Vinderprojekterne i Fremtidens Forstad på Fyn fundet

Vandkunsten og Holscher Nordberg vinder arkitektkonkurrencerne om at tegne hhv. en bæredygtig bydel og en samlende bymidte til Fremtidens Forstad. Her får man det bedste af to verdener: Attraktiv beliggenhed i stationsbyen Årslev på Fyn - midt i naturen og tæt på Odense - med tog- og motorvejsforbindelse til både den fynske hovedstad og resten af landet

Faaborg-Midtfyn Kommune kunne tirsdag aften over for omkring 200 fremmødte på kulturcentret Polymeren i Årslev afsløre vinderne af de to arkitektkonkurrencer om at skabe Fremtidens Forstad ved stationsbyen Årslev og landsbyen Sdr. Nærå. Det blev Vandkunsten og Holscher Nordberg, der løb med sejren i de to konkurrencer med deres overbevisende bud på at skabe hhv. en bæredygtig bydel og en samlende bymidte.

Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager (S) er meget begejstret over de to vinderprojekter.

”Vi ønskede os noget helt særligt, fordi Årslev-Sdr. Nærå med sin meget attraktive beliggenhed har potentialet til at blive den foretrukne forstad til Odense. Derfor valgte vi at udskrive to arkitektkonkurrencer. Begge vinderprojekter har med stor respekt for området og dets særlige DNA skabt noget unikt ikke bare for Faaborg-Midtfyn, men for Fyn og for resten af landet.” 

Vinder af konkurrencen om bydelen

Vandkunstens projekt Boliger i landskabet tager afsæt det fynske herregårdslandsskab og består af tre bebyggelsesklynger placeret midt i det smukke landskab mellem skov og å. Hver klynge har sit eget bytorv med fælleshus og fællesfaciliteter.

Ved at bygge tæt og i højden trækkes landskabet helt tæt på bebyggelserne og boligernes placering i terrænet gør, at de fleste boliger får udsyn til landskabet. Samtidig betyder grebet med at bygge tæt og i højden, at borgerne i den eksisterende by fortsat både har udsyn og nem adgang til landskabet.

Mikkel Frost, stiftende partner i det århusianske arkitektfirma CEBRA, har siddet med i dommerkomiteen for den bæredygtige bydel. Han mener, at vinderprojektet både står på historien og skriver sig ind i fremtiden:

”Forstaden blev historisk set skabt med ønsket om at få plads og luft omkring sig. Det søger vi stadig den dag i dag, når vi flytter ud af byerne, men vi vil samtidig også gerne have del i et fællesskab. Udover at vinderprojektet formår at give stort set hver bolig udsyn til landskabet, så skaber det på fornem vis også rammer for mange forskellige fællesskaber, lige fra det helt nære i gårdrummet over fællesskabet i sin egen bebyggelsesklynge til fællesskabet med resten af byen.” 

Vinder af konkurrencen om bymidten

I Holscher Nordbergs projekts En samlende bymidte er Polymeren – Årslevs borgerdrevne kulturcenter i byens nedlagte skofabrik – inspirationskilde, både arkitektonisk og i skabelsen af den samlende plads, Platformen. Arkitektonisk er det fabriksmotivet, der går igen og skaber et urbant miljø, mens Platformens fleksible anvendelsesmuligheder ligger sig tæt op ad borgernes brug af den nedlagte skofabrik. Her er det borgerne, der skaber indholdet. Det bliver det også på Platformen.

Arkitekt og tidligere stadsarkitekt i Københavns Kommune, Jan Christiansen, har siddet med i dommerkomiteen for bymidten og siger om vinderprojektet:

”Det her går over i historien: Det bliver en bymidte, vi ikke ser andre steder i byer på den her størrelse. Den formår på en gang at holde fast i og dyrke det nære, samtidig med at den har et meget moderne udtryk. Projektet skaber samtidig en spændende kontrast mellem det idylliske fynske landskab og den urbane bymidte. 

Portal binder det nye og det gamle sammen

I begge arkitektkonkurrencer blev arkitektholdene bedt om at tegne et forslag til det grønne område, der ligger mellem den eksisterende by og den nye bydel - i konkurrenceprogrammet omtalt som portalen. Her blev det Holscher Nordbergs bud, der blev valgt.

Se præsentation af vinderprojekterne samt dommerbetænkning her

Kontakt

Borgmester Hans Stavnsager, mobil 72 53 17 14
Projektleder, Birgit Weber, mobil 72 53 20 78

Arkitekt Jan Christiansen, fagdommer bymidten, mobil 2012 5175
Arkitekt Mikkel Frost, fagdommer bydelen, Mobil 40 26 82 94

Annette Wognsen Frederiksen, pressekontakt, mobil 72 53 11 73
For tekniske spørgsmål til konkurrencen, kontakt arkitekt Flemming Deichmann, mobil 20 92 66 99