Kom med til Naturkanon-fejring i Svanninge Bakker og Bjerge

Som ét ud af kun 15 områder i Danmark - og som det eneste på Fyn - er Svanninge Bakker og Bjerge blevet en del af Danmarks Naturkanon. Det bliver fejret den 1. juli.

Efter 1671 forslag fra danskerne udvalgte en jury sidste efterår 15 naturområder til Danmarks nye Naturkanon. Svanninge Bjerge og Bakker var med på listen, og det markerer Faaborg-Midtfyn Kommune og de to lodsejere i området, Naturstyrelsen og Bikubenfonden, nu med en fælles fejring midt i det skønne landskab.

Fejringen finder sted mandag den 1. juli kl. 19 til 21, og alle er velkomne. Arrangementet begynder ved Talerstolen i Svanninge Bakker, hvor der vil være taler af borgmester i FaaborgMidtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S), skovrider Jakob Harrekilde og leder af Svanninge Bjerge, Tessa Buchwald.

Alsidigt program, der gør dig klogere på området

Efter talerne er der fælles gåtur til Lerbjerg i Svanninge Bjerge, hvor jurymedlem og naturformidler Vicky Knudsen vil facilitere en debat med lokale aktører – og publikum – om alt det, der gør Svanninge Bakker og Bjerge til noget helt særligt.

Faaborg Museum vil fortælle om Fynbomalernes natursyn. Naturama vil gøre deltagerne klogere på områdets dyreliv, bl.a. hasselmusen. Og Øhavsmuseet sætter ord på ambitionerne om at skabe et museum, der forbinder natur, kultur og det moderne menneske.

Turen foregår i kuperet terræn, så husk godt fodtøj og tøj efter vejret. Turen er ikke egnet til barnevogn, og der kan parkeres på Naturstyrelsens P-pladser ved Odensevej 173 nord for restaurant Skovlyst.

Citater fra de tre arrangører

Hans Stavnsager, borgmester, Faaborg-Midtfyn Kommune
”Vi er i Faaborg-Midtfyn meget, meget stolte over, at vores lokale naturperle i form af Svanninge Bakker og Bjerge er blevet udnævnt til Naturkanonen - og dermed til at være en del af vores nationale naturskat. Nu håber vi, at endnu flere danskere får øjnene op for den unikke natur, vi har her, og får lyst til at besøge området.”

Tessa Buchwald, leder af Svanninge Bjerge, Bikubenfonden
”Det er dejligt, at Danmarks Naturkanon kan bidrage til at rette fokus på de utallige naturoplevelser, besøgende kan få i Svanninge Bjerge. Fra en solplet i en skovlund og lyden af fugle og frøer til stormrevne træruiner og rovfuglens slagteplads på en træstub. Naturen er skøn, rå og storslået, og af den grund bruger Bikubenfonden området til at blive klogere på, hvordan naturens kraft kan indgå i indsatser, der skal øge udsatte unges livsmestring”.

Jakob Harrekilde, skovrider i Naturstyrelsen Fyn
”Der er ikke længere dans og aftenleg i Svanninge Bakker, som Fritz Syberg portrætterede i hans kendte maleri. Men jeg tror, at mange synes, at det er en helt særlig oplevelse at kigge ind i det kuperede landskab og gå i malerens fodspor i de nu genskabte overdrevsbakker, og med Svanninge Kirketårn og Det Sydfynske Øhav i horisonten.” 

Fakta om Danmarks Naturkanon og Svanninge Bakker og Bjerge

Juryens begrundelse for at vælge Svanninge Bakker og Bjerge
”På toppen af Lerbjerg (126m) i den sydlige del af Svanninge Bjerge er der udsigt til store dele af det Sydfynske Øhav. Det er nord for Faaborg, man finder det, fynboerne kalder for De Fynske Alper, som Svanninge Bakker og Bjerge udgør en del af. Her er det kuperede, sydfynske landskab blotlagt til skue for den besøgende, flottere end noget andet sted på Fyn. Får, geder og kreaturer holder de solsvedne bakker lysåbne og sikrer udsigten, så langt øjet rækker.

Det bakkede randmorænelandskab er opstået under presset fra en gletsjer fra nordøst i slutningen af den sidste istid. Sammen med vindforholdene giver det helt særlige betingelser for floraen og faunaen i området, hvilket kommer til udtryk i et rigt og varieret dyre- og planteliv.

Om sommeren kan børnene tumle sig i græslandet med gyvel og lyng, som det så ud for 200 år siden, og her har vi Fyns bedste kælkebakker om vinteren. Hver eneste bakketop i det kuperede landskab afslører en ny og endnu mere bjergtagende udsigt end den foregående. Fyn er Danmarks have, men lige her får haven lov at være lidt vildere.”

Om Danmarks Naturkanon
Da de 15 steder til Naturkanonen skulle udvælges, havde alle danskere mulighed for at nominere et eller flere af deres favoritsteder. Det blev til 1.671 forslag fordelt på over 500 skove, bakker, enge, heder, søer, åer, klinter, klitter, klipper – og hvad dansk natur ellers byder på.

En jury, som blandt andet bestod af Sebastian Klein, Vicky Knudsen og Bonderøven, samlede alle forslagene og brugte dem som inspiration, da de i første omgang skulle finde 30 kandidater til den danske naturkanon, ligeligt fordelt blandt de danske regioner.

Efter offentliggørelsen af de 30 nominerede steder kunne alle hjælpe deres favorit natursted i opløbet om at blive blandt de 15 endelige naturkanon steder ved at dele deres personlige beretninger om et sted. 1.200 personlige beretninger blev det til, mange af dem er bevægende små fortællinger, som bekræfter, at naturen er noget særligt.

Dem lod juryen sig inspirere af, og derudover har juryen bedømt og udvalgt de 15 steder i Danmarks Naturkanon ud fra en række politisk fastlagte kriterier:

  • Den enkelte lokalitet skal have smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge.
  • Lokaliteten skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.
  • Der skal være offentlig adgang til hele lokaliteten eller til væsentlige steder inden for den.
  • Der skal være mindst én specifik geografisk lokalitet som nemt kan formidles og være en naturlig indgang for dem, der vil besøge naturområdet.
  • Inden for hver af de fem regioner, skal der udvælges tre naturkanon steder.

Kontakt

Christoffer Voss, presseansvarlig i Faaborg-Midtfyn Kommune, 72 53 11 76

Jakob Harrekilde Jensen, skovrider i Naturstyrelsen, 41 78 20 43

Marianne With Bindslev, kommunikationschef i Bikubenfonden, 20 67 30 38