De første i landet: Faaborg-Midtfyn indvier nye, unikke besøgsrum på plejehjem

Som den første kommune i Danmark, tager Faaborg-Midtfyn i denne uge syv nye ”hjerterum” i brug, hvor plejehjemsbeboere kan få besøg af deres pårørende.

Som i resten af landet har Faaborg-Midtfyn Kommune haft lukket for besøg på kommunens ni plejehjem, siden coronavirus/covid-19 i midten af marts for alvor ramte Danmark. Det sker for at beskytte beboerne, og indtil videre er det lykkedes at holde smitten helt ude af de faaborg-midtfynske plejehjem.

For godt en måned siden blev der åbnet for udendørs besøg, men som et supplement til det har Faaborg-Midtfyn Kommune nu indkøbt syv nye, specialindrettede besøgsrum, hvor plejehjemsbeboere kan mødes med deres pårørende – i al slags vejr og i rare, smittesikre omgivelser.

Rummene tages i brug allerede fra i morgen, onsdag den 3. juni, og det glæder formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Herdis Hanghøi (V), at plejehjemmene nu kan tilbyde beboere og pårørende indendørs besøg.

”Det er jo på ingen måde ideelt, at vi skal købe særlige besøgsrum, for at beboerne på vores plejehjem kan se deres nære. Men corona har vendt op og ned på alt, og selv om det kan være frustrerende, at de ældre skal være så isolerede, så er det tvingende nødvendigt for at begrænse smitterisikoen.”

”Derfor er det rigtig godt, at vi nu giver de ældre på alle vores plejehjem flere muligheder for at få besøg, så vejret ikke skal være en hæmsko for at se sine pårørende. Og når hverdagen på plejehjemmene på et tidspunkt igen bliver normal, kan rummene laves om og bruges til arrangementer eller andet.”

Sådan er rummene

Besøgsrummene er købt hos firmaet Hjerterum, som oplyser, at rummene har været i test i andre kommuner, men at Faaborg-Midtfyn Kommune er den første i Danmark til at tage dem i brug.

Besøgsrummene er særligt indrettede med separate indgange til beboere og besøgende og med to stole på hver side. De to sider i ”hjerterummet” er opdelt af glas, så selv om det stadig ikke er muligt at røre hinanden, så kan man snakke og sidde tæt uden at skulle tænke på smitterisiko. Der er installeret en teleslynge, så man klart og tydeligt kan høre hinanden. Der er vinduer, så der kommer lys ind, og på væggene er der store billeder af landskabet i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Retningslinjerne for besøg ændrer sig ikke på grund af besøgsrummene. Se mere nedenfor.

Koster én million kroner

De syv nye besøgsrum koster cirka én million kroner. Midlerne kommer fra staten, som har afsat 100 mio. kr. nationalt til ”genoptagelse af besøg og fastholdelse af social kontakt med beboere på plejehjem under covid-19.” De statslige puljemidler kan udelukkende anvendes til udestuer, pavilloner, besøgsrum eller lignende.

Kontaktinfo

Herdis Hanghøi
formand, Sundheds- og Omsorgsudvalget
72 53 16 81

Siggi W. Kristoffersen
direktør, 72 53 10 16

Christoffer Voss
presseansvarlig, 72 53 11 76