Nye, unikke boliger i Fabers Fabrikker i Ryslinge står klar

Et samarbejde mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og Arkitektskolen Aarhus har ført til opførelsen af nye boliger i den gamle fabrik i Ryslinge. Boligerne står klar til indflytning.

Mange bygninger med sjæl og historie står tomme og forladt rundt om i Faaborg-Midtfyn Kommune, lige som mange andre steder i landet. Blandt disse var de gamle gardin- og persienneproducentbygninger, Fabers Fabrikker, i Ryslinge. 

Nu er der pustet nyt liv i dele af fabrikken, da Faaborg-Midtfyn Kommune sammen med Arkitektskolen Aarhus har fået gennemført et byfornyelsesprojektet, hvor fire lejligheder er blevet opført. 

En fabrik med sjæl og historie

Fabers Fabrikker har arkitektonisk værdi og en stærk tilknytning til Ryslinges historie og fortællinger om stedets liv og væsen. Derfor fik Faaborg-Midtfyn Kommune lov at benytte bygningen som case i et forsøgsprojekt, der er 100 % støttet af byfornyelsesmidler fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med knap 10 millioner kroner.

”Fabers fabrikker har gennem mange år været arbejdsplads for hele byen. Da der var flest medarbejdere, var der mere end 450 ansat. Dette gør, at der er en helt speciel sjæl i fabrikken, for alle, der bor i Ryslinge, har relationer til bygningerne. Det er meget positivt, at vi får liv i fabrikken igen”, fortæller Gunnar Landtved, der er formand i Fynsland, tidligere borgmester i det daværende Ryslinge Kommune og med i styregruppen for projektet.

Nu har Ryslinge by fået fire unikke boliger, der har fået videreført sjæl og historie fra fabrikken - et helt nytænkt boligtilbud, anderledes end de tilbud byen og egnen rummer i forvejen. Foruden de fire nye boliger, huser fabrikken blandt andet også et fitnesscenter samt Fabers Café.

Viser potentialet i forladte bygninger

Ved hjælp af digital opmåling af den eksisterende bebyggelse, foretaget af Arkitektskolen Aarhus, og en modulær byggemetode, udviklet i samarbejde med projektets totalrådgiver ArcgencY, er boligerne udviklet og tilpasset den gamle fabriksbygning.

Forsøgsprojektet har været en balancegang mellem nyt og gammelt, det mulige og umulige, økonomisk bæredygtighed og en rimelig tidshorisont. Erfaringerne fra projektet kan bruges og overføres 1:1 i andre forladte bygninger.

”Det er dyrt at ombygge kulturarv. Her har vi fundet en metode, som skaber nogle helt særlige boliger med en god byggeøkonomi. Det gør konceptet interessant i forhold til at kunne bevare lignende bygninger og skabe liv i og omkring dem,” forklarer Mads Møller, arkitekt på projektet og partner i ArcgencY.

Der vil være en officiel indvielse af de nye boliger, når corona-situationen er under kontrol igen, hvor Faaborg-Midtfyn Kommune vil invitere interesserede borgere til at komme og høre nærmere.

Yderligere oplysninger, kontakt:

Torben Smith, SF, formand for styregruppen,
tlf. 72 53 16 96

Gunnar Landtved, styregruppemedlem,
tlf. 24 26 27 13

Niels Martin Larsen, Arkitektskolen Aarhus, 
tlf. 89 36 03 04

Anne Kristine Wesselhoff, projektmedarbejder,
tlf. 72 53 74 78

Mikkel Mandrup, pressekontakt,
tlf. 72 53 11 72

Øvrige kontakter:

Mads Møller, arkitekt og partner i ArcgencY,
tlf. 61 28 00 12

Flemming Skibsted, Skibsted Ejendomme
tlf. 29 24 44 41