Nyt kunstprojekt gør unges bud på drømmeby til virkelighed

Hvordan skal byen og hverdagen se ud på Midtfyn om 70 år, hvis det står til egnens unge? Dét vil kunstprojektet Den Utopiske By være et anderledes bud på.

Den Utopiske By er et science fiction-inspireret kunstprojekt med kunstnerduoen Jens & Morten, der finder sted i Ringe, Ryslinge og Rudme over sensommeren og efteråret. Projektet bliver kurateret af kunstbureauet Another Public og realiseres i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune, Ryslinge Friskole, Rudmekompagniet og FGU Syd- og Midtfyn. 

Den Utopiske By bliver skabt af unge fra de tre nabobyer Ringe, Ryslinge og Rudme med hjælp fra kunstnerduoen Jens & Morten. De to kunstnere vil tage unge fra byerne med på 3D-scanningsture i Midtfyns byrum og landskab, afholde LAN-parties i en kostald og bygge fysiske ideer og gøre dem digitale. De vil også lave lyd og automat-tegninger for at sætte fantasien i frigear. 

Det hele kulminerer i en serie fantasyagtige videokunstværker, der i første omgang skal vises på sociale medier og digitale platforme og senere måske i Midtfyns offentlige rum.

Samme teknik som Fornite

Et vigtigt værktøj i realiseringen af Den Utopiske By er en såkaldt spilmotor, der hedder Unreal Engine. Et program, der ifølge kunstnerne gør alting muligt. Det er samme program som det verdenskendte computerspil Fortnite er skabt i, og Jens & Morten har som nogle af de første og eneste kunstnere i Danmark specialiseret sig i at bruge programmet – ikke til at lave spil i, men til at lave kunst med.

”Sammen med de unge kommer vi til at bruge Unreal Engine til at skabe et interaktivt digitalt byrum, der ligner Midtfyn, som de unge ønsker, at egnen ser ud og fungerer om 70 år. 360-graders fotografier fra egnen kommer til at udgøre det virtuelle rum. Vi forventer kunstneriske udtryk, der blander sig med de virkelige steder og skaber et nyt byrum,” udtaler Jens & Morten.

Vil samle ungdommens visioner

Til sidst vil Jens & Morten trække videosekvenser ud af det Midtfyns-univers, som de unge har skabt og redigere dem, så de bliver til en serie færdige videoværker, som skal vises i det virkelige fysiske byrum. Efterfølgende vil alle kunne hente Midtfyns-skabelonen i Unreal Engine og fortsætte udviklingen af Den Utopiske By.  

”Intentionen med Den Utopiske By er at samle forskellige unge mennesker og kombinere deres visioner for egnen i et fælles kunstværk, der kan give et indblik i, hvilken fremtid de unge drømmer om. Og som forhåbentlig kan fungere som inspiration til udviklingen af området fremadrettet. Kunsten bliver et redskab til at kunne forestille sig, hvordan fremtiden kan være,” siger kurator på projektet, Amalie Frederiksen fra Another Public.

Glæde i lokalsamfundet, fedt for de unge

Også hos partnerne glæder man sig til projektet. Anne Møllegaard Mortensen (DF), formand for Faaborg-Midtfyn Kommunes Kultur- og Lokalsamfundsudvalg, siger:

”Jeg tror, at kunsten kan få os til at føle os hjemme, gøre os stolte af vores sted, og give stedet en tydeligere fortælling. I de sejeste tre år har vi arbejdet med kunst som en del af byens fortælling i Ringe og langsomt styrket glæde ved kunst. Denne glæde vil vi gerne have brede sig til hele Midtfyn, og det kan dette projekt være med til. Jeg håber, at de visuelle fortællinger kan understrege mulighederne på egnen.”

Også på FGU Syd- og Midtfyn ser de frem til projektet.

”For eleverne på mediegrafisk linje betyder dette projekt, at de kommer til at arbejder med et helt andet slutprodukt, end de er vant til, hvor det ofte er logoopgaver, layouts, hjemmesidedesigns og så videre. Så for eleverne bliver projektet en fed måde at udvide deres personlige opfattelse af, hvad deres fag kan,” siger Roland Vogt, lærer på mediegrafisk linje på FGU Syd- og Midtfyn.

Kontaktinfo

Amalie Frederiksen
kurator, Another Public
40 72 51 38

Anne Møllegaard Mortensen
formand, Kultur- og Lokalsamfundsudvalget,
72 53 16 90

Christoffer Voss
presseansvarlig, 72 53 11 76