Øhavsmuseet flytter permanent ind på den tidligere slagterigrund i Faaborg

Øhavsmuseets besøgscenter skal også på langt sigt have til huse på havnen i Faaborg, har kommunalbestyrelsen besluttet.

I 2019 besluttede kommunalbestyrelsen, at Øhavsmuseet kunne rykke ind på slagterigrunden i Faaborg og etablere et besøgscenter i Frølageret – en bygning, der tidligere var en del af Danish Crowns slagteri.

I første omgang var det midlertidigt, men nu har kommunalbestyrelsen besluttet, at Øhavsmuseets besøgscenter permanent kan flytte ind i bygningen – på sigt med til- eller nybygninger alt efter behov.

Borgmester Hans Stavnsager (S) siger om kommunalbestyrelsens beslutning:

”Slagterigrunden er centrum for den udvikling af Faaborgs havneområde, som vi er i fuld gang med i disse år. Og Øhavsmuseet er en ledende institution, når det kommer til at formidle Øhavets, Faaborgs og hele kommunens historie. Derfor er det oplagt, at museets besøgscenter også på langt sigt skal ligge i hjertet af Faaborgs havn og kun få meter fra Det Sydfynske Øhav.”

Startskuddet til et helt nyt museum

Museumsdirektør Peter Thor Andersen, er henrykt over, at han og Øhavsmuseets besøgscenter nu permanent kan flytte ind på den attraktive plads på Faaborg Havn.

”Det er virkelig glædeligt, at kommunalbestyrelsen har taget denne beslutning, der for alvor skyder etableringen af et nyt museum i gang. At vi som museum på den vis bliver første trin i områdets forvandling, er også noget vi er meget stolte og ydmyge over,” siger Peter Thor Andersen.

Han fortæller, at Øhavsmuseet nu ser ind i en udvikling med to etaper.

”Fra juni og frem til påske 2021 tager museet fat på at omdanne bygningen på slagterigrunden til et besøgscenter. Allerede til sommer vil gæster kunne opleve de første aktiviteter, og til efterårsferien vil vi åbne dørene til et nyt samlingssted, hvor vi i de kommende år laver events og arrangementer. Det bliver også her, at besøgende kan opleve en introduktion til Geopark Det Sydfynske Øhav, og til påske næste år åbner vi en stor ny udstilling,” siger Peter Thor Andersen.

Samlet set investerer Øhavsmuseet godt 12 millioner kroner i denne fase, midler der kommer fra Nordea-fonden og finansloven.

Anden etape går ud på – sammen med Faaborg Midtfyn Kommune – at udarbejde en udviklingsplan og at søge fonde om midler til at udbygge museet med en større permanent del, så Øhavsmuseet for alvor kan komme på det nationale landkort.

Fakta: Det har politikerne besluttet

Kommunalbestyrelsen har besluttet, at ”det permanente landskabsmuseum/besøgscenter skal lokaliseres i Frølageret med tilbygninger eller ved nybygning på lokaliteten alt efter behov og muligheder. Nærmere planlægning skal ske i tæt samarbejde med kommunen.”

Beslutningen betyder også, at Øhavsmuseet ikke længere er påkrævet at stille Frølageret rådighed for kommunen eller andre interessenter. Til gengæld skal Øhavsmuseet fra sommeren 2020 og til og med efterårsferien 2020 aktive medvirke til at lave borgerrettede aktiviteter i og omkring besøgscentret.

Øhavsmuseet vil senest til september 2020, i samarbejde med By, Land og Kultur, fremlægge en tids- og handleplan for arbejdet med at realisere et fuldt udbygget museum, herunder udarbejdelsen af en forretningsplan for projektet. I budgettet for 2018 afsatte Faaborg-Midtfyn Kommune en medfinansiering til det samlede museumsprojekt på 20 mio. kr.


Læs hele sagen fra kommunalbestyrelsesmødet her


Læs mere om Øhavsmuseet her: www.ohavsmuseet.dk

Kontaktinfo

Hans Stavnsager, borgmester
72 53 17 14

Peter Thor Andersen, museumsdirektør
20 75 29 30

Christoffer Voss, presseansvarlig
72 53 11 76