Udligningsreform løfter Faaborg-Midtfyns økonomi

Den nye udligningsreform er gode nyheder for Faaborg-Midtfyn Kommune, der i 2021 kan se frem til at få tilført 81 millioner kroner mere end tidligere forventet.

Regeringen har i dag præsenteret en aftale om et nyt udligningssystem, som et bredt flertal i Folketinget står bag. Og aftaleteksten er særdeles positiv læsning for Faaborg-Midtfyn Kommune, der kan se frem til 81 millioner kroner mere, end der hidtil har været budgetteret med.

Derfor er borgmester Hans Stavnsager (S) meget begejstret:

”Det er næsten en underdrivelse at sige, at dette er et meget tilfredsstillende resultat for Faaborg-Midtfyn. Vi får det betragtelige økonomiske løft, som vores kommune har brug for og efterspurgt, og det er penge, som vil komme særligt vores børn og ældre borgere til gode. Hvis der ikke var kommet en udligningsreform, ville vi se ind i nogle meget svære år med store nedskæringer på velfærdsområderne. Nu er vi meget bedre stillet, så denne her aftale har stor betydning for velfærden i Faaborg-Midtfyn.”

Sådan er regnestykket

I 2021 vil Faaborg-Midtfyn få tilført lidt over 60 millioner kroner ekstra takket være den nye udligningsreform. Samtidig bliver det såkaldte finansieringstilskud gjort permanent. Hidtil har KL og regeringen årligt forhandlet om dette, og det har gjort budgetlægningen usikker og svær.

Faaborg-Midtfyn Kommune har allerede budgetteret med at få 33,3 millioner kroner i finansieringstilskud i 2021. Med dagens politiske aftale er det reelle tal 47,7 millioner kroner årligt, og derfor kommer der 13,4 millioner kroner ekstra i kommunekassen næste år.

Derudover bliver Faaborg-Midtfyn i de kommende år kompenseret for ændringer i tilskuddet omkring uddannelse. I 2021 og 2022 betyder det årligt 19,5 millioner kroner ekstra. Det er 7,1 millioner kroner mere, end der var budgetteret med.

Samlet set betyder det, at Faaborg-Midtfyn Kommune får 81 millioner kroner ekstra i 2021. 

Bred aftale giver sikkerhed

Udover de ekstra millioner er Hans Stavnsager også glad for den sikkerhed og vished, som den brede aftale giver:

”Jeg er rigtig glad for, at det er et bredt flertal i Folketinget, som står bag udligningsreformen. Det giver os sikkerhed for, at aftalen ikke bliver lavet om, hvis regeringsmagten skifter, og det giver os den stabilitet, vi har brug for i planlægningen af vores økonomi,” siger Hans Stavnsager.

Han tilføjer, at det også bidrager positivt til stabiliteten og muligheden for at budgetlægge frem i tiden, at finansieringstilskuddet fremover ligger fast.

Eneste forbehold ved den nye aftale er, siger Hans Stavnsager, at der stadig er usikkerhed om, hvordan det ser ud efter 2021. Det vil der blive regnet på, og de beregninger vil danne grundlaget for de kommende politiske drøftelser.

Kontaktinfo

Hans Stavnsager
borgmester (S), 72 53 17 14

Christoffer Voss
presseansvarlig, 72 53 11 76