Veteraner sover i trætoppene i Pipstorn Skov

Sårbare unge og veteraner kan mødes og styrke personlige kompetencer gennem fællesskaber og aktiviteter i naturen i nyt projekt. Der er træklatringstur med overnatning, åbent hus og mountainbikekørsel inden sommerferien.

Der arbejdes for tiden på fem initiativer i projektet ”Ud i naturen – ind i fællesskabet”, hvoraf to af initiativerne begynder inden sommerferien. Målgruppen for projektet er udsatte unge og veteraner.

I denne uge tager den nye projektleder Lars Simonsen et hold veteraner med i Pipstorn Skov, hvor de skal klatre i træer og overnatte i trætoppene på selvbyggede sovepladser. Mandag den 22. juni er der ”åbent hus” i skoven for interesserede veteraner, hvor det er muligt at høre om projektet, prøve kræfter med træklatring samt spise og hygge ved bål.

Senere på måneden tages 6-8 elever fra ungdomsskolen i Faaborg med ud for at brænde krudt af på mountainbike, hvor der både skal lægges nye spor og køres på dem.

Lars Simonsen glæder sig over, at han kan byde velkommen til deltagerne, så de kan få samme glæde af naturen, som han selv har.

”Jeg elsker naturen og har mærket på egen krop, hvad den kan. Vi føler os beskyttet og slapper af i naturen, men der er også rig mulighed for at udfolde sig fysisk og som person i den. Jeg glæder mig til at komme i gang og se en masse glade deltagere”, fortæller han. 

Inden Lars Simonsen begyndte på projektet og i Faaborg-Midtfyn Kommune, har han de seneste år arbejdet som teambuilder, foredragsholder og eventyrer, så deltagerne er i gode hænder.

Ugentlige aktiviteter efter sommerferien

Efter sommerferien er det muligt for at tilmelde sig en eller flere af aktiviteterne på ugentlig basis, hvis man er i målgruppen. Aktiviteter som at overnatte i det fri, etablere og ”dyrke” terapihave, deltage i kurser, dykke og snorkle, klatre i trætoppe samt meget mere.

Der er lagt op til, at Lars Simonsen, samarbejdspartnere og ikke mindst deltagere sammen skal udvikle projektet og hinanden. 

”Jeg ser store muligheder i koblingen mellem sårbare unge og veteraner i naturen. Vi vil gerne skabe fællesskaber og aktiviteter, som deltagerne har været med til at udvikle, så de kommer igen næste gang”, slutter Lars Simonsen af og opfordrer alle fra målgruppen til at kontakte ham på lasim@fmk.dk, hvis man vil være med efter sommerferien.

Ambitionen på sigt er, at projekt: ”Ud i naturen – ind i fællesskabet” foruden ugentlige aktiviteter også vil holde større events med stort fokus på forskellige naturoplevelser, trivsel og fællesskab.

Faktaboks

Med støtte på knap 2,1 millioner kroner fra Kulturministeriets idrætspulje startede ”Ud i naturen – ind i fællesskabet” op i Faaborg-Midtfyn Kommune i april for sårbare unge og krigsveteraner. Projektet løber i 2 1/2 år fra 2020-2022 og kobler de to målgrupper med en masse aktiviteter i naturen. Formålet er at styrke unge og veteraners selvværd og kompetencer gennem idræt og træning i naturen.

Lars Simonsen skal sammen med en række samarbejdspartnere som f.eks. naturskolerne Trente Mølle og Tarup-Davinde, veteranfællesskabet CampPol, DGI Fyn og kommunens relevante forvaltningsområder fremme et aktivt udeliv sammen med sårbare unge og veteraner.

Yderligere information om de fem initiativer

Sammen i vildmarken: 

Opbygning af 'Alene i Vildmarken'-hytter to til tre steder i kommunen i samarbejde med Mette Mortensen (fra Tv-programmet ’Alene i vildmarken’). Pipstorn og Tarup-Davinde er oplagt, og stederne er fundet. Her kan der skabes basale færdigheder til at opholde sig og overnatte i det fri og videreudvikle området med svedhytte, vildmarksbad, borde-bænke sæt osv. 

MTB sporbygning og kørsel: 

Geopark det Sydfynske Øhav har modtaget 1.2 millioner til at forbedre og bygge nye MTB-spor i Svanninge Bakker, Gåsebjergsand og Sollerup Skov. Ideen er at skabe en arbejdsgruppe med veteraner og unge, som gerne vil bygge MTB-spor og køre MTB. 

Terapihave: 

Etablering af en terapihave - en kopi af Veteranhaven-projektet i Slagelse. Her er mellem 10-30 veteraner og sårbare unge dagligt er i gang med forskellige have opgaver. 

Åbenvandssvømning/snorkling/UV jagt: 

I samarbejde med fra Trente Mølle Naturskole og Ungdomsskolen, vil der være et forløb hen over efteråret 2020, hvor man kan prøve forskellige aktiviteter. Faaborg har allerede en dykkerklub, som der kan samarbejde med.

Træklatringsklub: 

F/S Idrætsforening har modtaget 50.000 kr. til klatreudstyr og begynder i maj 2020. Ideen er at oprette en selvstændig veteran/sårbare ungeklub og køre det forskudt af den offentlige træningsdag. 

Info om åbent hus for veteraner mandag den 22. juni

Der vil være åbent hus for veteraner og deres familier mandag den 22. juni 2020 kl. 16. 

Mødestedet er naturlejrpladsen 300 m fra Naturstyrelsens bygninger - ruten er markeret. Adressen er Sollerupvej 22-24, 5600 Faaborg. 

Senest tilmelding fredag den 19. juni til Lars Simonsen på lasim@fmk.dk

Yderligere oplysninger

Projektleder Lars Simonsen,
tlf. 7253 4923

Pressekontakt Mikkel Mandrup,
tlf. 7253 1172