Nu kan du ansøge om at blive nævning eller domsmand i straffesager

Alle borgere, som er bosat i Faaborg-Midtfyn Kommune, kan nu ansøge om at komme på kommunens grundliste over nævninge og domsmænd. Det er landsretten, der ved lodtrækning afgør, hvem fra grundlisten, der skal deltage som lægdommer i konkrete straffesager. Der er ansøgningsfrist d. 1. februar 2023.

19. december 2022

Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de hjælper rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.


Sådan ansøger du om at blive lægdommer
Det er helt almindelige borgere, som får til opgave at virke som nævninge og domsmænd – det er netop meningen, at det skal være et bredt udsnit af befolkningen. Der er dog visse krav, du skal leve op til for at kunne blive lægdommer. Først og fremmest kan du ikke være lægdommer, hvis du f.eks. er ansat ved politiet, er advokat eller fængselsbetjent.

 

Derudover er det et krav, at du:

• er dansk statsborger og bosiddende i Faaborg-Midtfyn Kommune
• har valgret til Folketinget
• har tilstrækkeligt kendskab til det danske sprog
• har en ren straffeattest
• ikke fylder 80 år inden udløbet af perioden 1. januar 2024 til den 31. december 2027


Der er ingen garanti for, at du kommer på grundlisten, selvom du umiddelbart lever op til alle kravene. Det afhænger bl.a. af, hvor mange borgere i Faaborg-Midtfyn Kommune, der ønsker at blive optaget på listen.


Lægdommere udtages for 4 år ad gangen. Næste periode løber fra den 1. januar 2024 til den 31. december 2027. Hvis du bliver udtaget som nævning eller domsmand, kan du forvente at skulle medvirke i ca. fire sager om året. Du vil - med nogle få undtagelser – være forpligtet til at påtage dig opgaven som domsmand i hele perioden, hvis du bliver udtaget. Din arbejdsgiver har pligt til at lade dig passe dit hverv som lægdommer.

 

Du kan læse meget mere om, hvad det vil sige at være lægdommer, hvordan du ansøger, honorering af lægdommere her.