Erhvervsminister besøgte lokal virksomhed med lærlinge-succes

Praktikpladsgaranti, Faaborg-Midtfyn Kommunes Erhvervsrygsæk og en styrkelse af erhvervsuddannelserne var blandt temaerne, da erhvervsminister Morten Bødskov mandag besøgte den lokale virksomhed Jeros sammen med borgmester Hans Stavnsager og kommunaldirektør Helle Vibeke Carstensen.

9. januar 2023

Mandag d. 9. januar besøgte erhvervsminister Morten Bødskov (S) sammen med borgmester Hans Stavnsager den lokale opvaske- og rensemaskinefabrik Jeros A/S på Nyborgvej 8 i Ringe.

Formålet var at give ministeren et indblik i hverdagen på virksomheden og ikke mindst den måde, man her arbejder med at skabe et godt miljø for lærlinge og elever. En styrkelse af erhvervsuddannelserne er nemlig et af de punkter, der er fremhævet i regeringsgrundlaget for den nytiltrådte regering.
Jeros, som er en familieejet virksomhed, er to gange, senest i 2022, blevet udnævnt til Årets Læreplads af Dansk Industri.

"Vi lægger rigtig meget vægt på, at vores lærlinge skal have det godt og føle sig værdsat fra dag ét. Vi har et rigtig godt samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune, fx omkring Erhvervsrygsækken og praktikpladsgarantien, som vi måske skal blive endnu bedre til at fortælle omverdenen om. Det handler om at få skabt en stolthed omkring det at være fagligt uddannet," fortæller administrerende direktør Evita Rosdahl ved besøget.

Praktikpladsgarantien er et initiativ, der blev født i Faaborg-Midtfyn Kommune, men nu har spredt sig til flere sydfynske kommuner. Praktikpladsgarantien skal sikre, at hvis lokale unge ønsker en erhvervsuddannelse, skal de også kunne få en læreplads i en lokal virksomhed. Dermed bliver transporttiden under uddannelsen mindst i lærepladsperioderne, og samtidig vil det – forhåbentligt – øge andelen af unge, der vælger at blive boende i kommunen, fremfor at flytte til studiebyerne før eller under deres uddannelse. Praktikpladsen er for nyligt blevet udvidet til nu at gælde 12 fagområder.

Lærlinge som rollemodeller

Når kommunens skoler kommer på besøg på Jeros i forbindelse med forløbet med Erhvervsrygsækken, er det typisk også flere af Jeros’ 9 lærlinge, eleverne møder.

Erhvervsrygsækken er et forløb, hvor skoleelever kommer ud til de lokale virksomheder, oplever dem indefra og får en forståelse for, hvordan matematik og naturfag bruges i den enkelte virksomhed og i samfundet omkring os.


”Vi lader eleverne møde vores lærlinge, fordi vi tror på, at de kan være en slags rollemodeller og fortælle historien. De leverer varen bedst”, forklarer Evita Rosdahl.

”Vi tror på, at lærlinge, der udbreder viden til unge, er noget af det, der kan få flere unge til at tage en erhvervsfaglig uddannelse”, siger borgmester Hans Stavnsager, som i øvrigt kunne fortælle, at Faaborg-Midtfyn ligger lunt i svinget i forhold til andelen af unge, der vælger en erhvervsuddannelse.
Jeros har lærlinge, der er under uddannelse indenfor områderne industriteknikere, rustfast klejnsmed, lager og logikstik samt indkøb.

Ved besøget deltog foruden ministeren, borgmester Hans Stavnsager samt kommunaldirektør Helle Vibeke Carstensen også Jeros’ administrerende direktør Evita Rosdahl, direktør Brian Jørgensen, folketingsmedlem og erhvervsskoleordfører Thomas Skriver, formand for Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd Johhny Poulsen samt virksomhedens lærlingekoordinator Paw Schack.