Hans Stavnsager er Årets Arkitekturborgmester 2023

Onsdag 21. juni får borgmester Hans Stavnsager overrakt prisen som Årets Arkitekturborgmester 2023 af Arkitektforeningen.

21. juni

Da Faaborg-Midtfyn Kommune i 2007 blev til ved en sammenlægning af kommunerne Broby, Faaborg, Ringe, Ryslinge og Årslev, stod den nye kommune overfor en svær opgave – man skulle samle og skabe en fælles identitet med respekt for områdernes forskellighed i by-, land-, og øsamfundene.

Med en målrettet indsats, hvor der bl.a. har været fokus på by- og områdefornyelser, er det dog lykkedes Faaborg-Midtfyn Kommune at skabe en positiv udvikling. Sådan lyder vurderingen fra Arkitektforeningen, der derfor har valgt at overrække prisen som Årets Arkitekturborgmester til Hans Stavnsager.

”Når vi kårer Hans Stavnsager som Årets Arkitekturborgmester, er det fordi, han står i spidsen for en kommune, som gennem mange år har ført en ambitiøs og vedholdende arkitekturpolitik, der har skabt en positiv udvikling i alle dele af kommunen. Selvom udgangspunktet har været alt andet end let, har kommunen formået at sætte sig selv på landkortet og gøre sig attraktiv for borgere og investorer – til stor inspiration for andre danske kommuner i dag,” udtaler Johnny Svendborg, forperson i Arkitektforeningen.   

I vurderingen lægger Arkitektforeningen særligt vægt på kommunens borgerinddragelse, store bevidsthed om arkitektonisk kvalitet samt bæredygtighed og kulturarv. De fremhæver i den sammenhæng Årslev som det første byudviklingsprojekt i Danmark, hvor man besluttede at stille krav om bæredygtigheds-certificeringen DGNB-Guld. Derudover er det med hjælp fra borgere i Årslev lykkedes at transformere den tidligere skosålefabrik til det levende kultursted og fællesskab, Polymeren.

Et andet eksempel er Fabers Fabrikker i Ryslinge, som i dag er bygget om til moderne boliger.  

Borgmester Hans Stavnsager glæder sig over prisen, der understreger, at Faaborg-Midtfyn kan noget særligt.

”Vi har i de seneste år arbejdet målrettet på at skabe rammerne til det gode liv for både by-, land-, og øsamfund. Og det, at vi har haft en arkitekturpolitik og politisk har brugt tid på at diskutere, hvad vi vil med udviklingen, har gjort, at vi nogle gange har turdet sige nej til projekter, fordi de ikke har passet til det, vi vil. Derfor er det også rigtig rart, at det bliver anerkendt af både tilflyttere, investorer og nu Arkitektforeningen,” forklarer Hans Stavnsager og tilføjer:

”Men selvom prisen hedder ’Årets Arkitekturborgmester’, er det en pris, der bør gå til hele kommunen. De gode resultater er et produkt af gode samarbejder i kommunalbestyrelsen, internt i organisationen, med borgere, investorer osv.”