Nu skal geoparken evalueres

To evaluatorer udpeget af UNESCO ankommer til Sydfyn fra den 24. til 28. juni 2023 for at foretage en omfattende vurdering af Geopark Det Sydfynske Øhav.

19. juni 2023

Flere års sydfynsk samarbejde kulminerer i et foreløbigt højdepunkt den 24. - 28. juni.

Her kommer to evaluatorer på besøg for at vurdere, om Geopark Det Sydfynske Øhav kan leve op til kriterierne for at blive udnævnt Unesco Global Geopark.

Evalueringen kommer i kølvandet på fem års samarbejde mellem de fire sydfynske kommuner (Svendborg, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Langeland), som i 2018 etablerede Geopark Det Sydfynske Øhav med det mål at opnå en udnævnelse som UNESCO Global Geopark.

Med sig har evaluatorer en tjekliste, som tager udgangspunkt i den 475 sider lange ansøgning, Geopark Det Sydfynske Øhav indsendte i november 2022. For at blive en UNESCO Global Geopark, skal man ikke blot kunne vise exceptionel geologi. Man skal også dokumentere formidling i verdensklasse og påvise, at man vil sikre en bæredygtig udvikling i området i pagt med de unikke landskaber, natur- og kulturværdier.

I Faaborg-Midtfyn skal evaluatorerne stifte bekendtskab med et udsnit af alt det, vi har at byde på. De skal blandt andet besøge Svanninge Bakker, blive klogere på bæredygtig mountain biking ved Gåsebjergsand, snorkling ved Bittenhus sammen med Trente Mølle Naturskole, besøge Øhavsmuseet og sejle med galeasen Haabet til Lyø.

Går alt som håbet, finder den endelige udnævnelse sted i foråret 2024.