Politikere takker borgerne: "En fantastisk indsats"

I mange landsbyer er der fuld gang i planerne for omstillingen fra naturgas og olie til grøn varme, hvor puljerne fra regeringen har givet muligheder.

27. oktober 2023

I Faaborg-Midtfyn Kommune arbejdes der på at afvikle naturgas og olie til opvarmning af huse i mange af vores landsbyer. Det sker i tæt samarbejde med aktive borgere og lokale forsyningsselskaber. Otte nye landsbyer er derfor snart klar til fjernvarme – til gavn for både klimaet og forsyningssikkerheden. I mange af de mindre landsbyer arbejdes der på kollektive jordvarmeanlæg, da det ser ud til at være en god løsning her. 

Det arbejde sker på baggrund af en bred aftale, der blev indgået i juni 2022 mellem regeringen og en række andre partier. Her satte man fokus på Danmarks omstilling til grøn varme, og landets kommuner og energiselskaber fik til opgave at lægge en plan for omstillingen, skaffe lokal opbakning og lave konkrete projektforslag. Og det skulle ske inden udgangen af 2023.

Kommunalbestyrelsen godkendte i foråret varmeplanen for Faaborg-Midtfyn Kommune, og derefter er det gået stærkt.

”Jeg er meget taknemmelig for de store indsatser, der har været i de enkelte lokalsamfund for at gribe de muligheder, som puljemidlerne har givet. Vi har oplevet en fantastisk indsats for at udnytte det momentum, der er lige nu. Borgere har sammen med forsyningsselskaberne og forvaltningen arbejdet effektivt og stærkt. Uden det gode samspil ville det ikke være muligt,” siger udvalgsformand Søren Kristensen på vegne af Teknik- og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune. Han tilføjer:

”Puljemidlerne har været en støtte i landsbyerne, hvor det økonomisk kan være ekstra svært for mange familier og ældre at omlægge til fjernvarme. I landsbyerne oplever husejerne ikke de samme værdistigninger, som man har set i de større byer, og for mange er det derfor umuligt at få lån til omstillingen.”

Søren Kristensen og Teknik- og Miljøudvalget vil fortsat gerne arbejde for, at så mange borgere som muligt kan komme på fælles løsninger, fremfor at skulle investere i egne varmepumper.

”Der er ingen tvivl om, at gode fælles varmeløsninger har betydning for landsbyers attraktivitet, så også derfor vil vi fortsat understøtte de initiativer, der bliver taget, på bedste vis,” forklarer Søren Kristensen.

For mange af de mindre landsbyer med måske 75-200 indbyggere ser kollektive jordvarmanlæg – også kaldet Termonet – ud til at være en god løsning for at få grøn varme ud til flere danske hjem i landdistrikterne. Termonet er dog for nuværende ikke omfattet af varmeforsyningsloven, så borgerne dermed kan opnå tilskud til etableringen.

På vegne af Teknik- og Miljøudvalget

Søren Kristensen