Tre nye indsatser skal forbedre børn og unges mentale trivsel

Unge-guider, fritidsmentorer samt en ændring af aldersgrænsen i Ungdomsskolen er blandt nye initiativer i signaturprojektet ”Børn og unges mentale trivsel”.

30. januar 2024

Et alt for højt tempo, høje forventninger til egne præstationer og mistrivsel. Det er for flere og flere en stor del af børne- og ungdomslivet. Også i Faaborg-Midtfyn. 

Den udvikling vil politikerne i Faaborg-Midtfyn gøre op med og vedtog derfor i forbindelse med budgetforhandlingerne om budget 2023 signaturprojektet ”Børn og Unges mentale trivsel.

Flere tiltag i signaturprojektet er allerede vedtaget, og nu har Økonomiudvalget netop godkendt yderligere tre initiativer.

Siden vedtagelsen af signaturprojektet har fulgt en inddragende proces, hvor både unge, fagfolk og eksperter har kunnet komme med input til, hvordan man kan arbejde med og forsøge at forbedre den mentale trivsel i målgruppen. Alle de involverede fagområder har skullet spille ind med gode ideer til initiativer, og ud fra bruttobunken på 16 forslag er nedenstående tre nu også politisk godkendt og vil blive implementeret.

  • Individuel vejledning og unge-guider

Unge i udskolingen oplever generelt stor usikkerhed omkring identitet og uddannelsesvalg. I Faaborg-Midtfyn Kommune oplever UU-vejledere og studiestarts-koordinator i Jobcentret, at flere unge har præstationsangst og er usikre på, om de nu både fagligt og socialt kan leve op til samfundets og egne krav og forventninger.

Dette påvirker de unges trivsel negativt. To indsatser vil kunne styrke de unges trivsel:

- Mulighed for individuel vejledning til alle unge i grundskolen fra 8. klasse.

- Styrkelse af unge-guide-ordningen.

Den individuelle vejledning vil have stærkt fokus på trivsel, fællesskab, og den unges perspektiv og oplevelse.

De unge, der har brug for yderligere støtte, kan tilknyttes en unge-guide, som kan give yderligere forebyggende støtte og rådgivning. Unge-guideordningen findes allerede, men flere får nu muligheden. Ved en tidlig indsats allerede i 8. klasse vil det være muligt at følge usikre unge i overgangen til en ungdomsuddannelse.

Formålet er at øge den unges trivsel og troen på egne kompetencer og derigennem få eller fastholde den unge i uddannelse og/eller beskæftigelse.

Indsatserne sættes i gang fra september 2024.

  • Fritidsmentorer og et godt fritidsliv

Flere unge i kommunen skal have mulighed for at have et meningsfuldt fritidsliv til trods for barrierer som manglende økonomi eller manglende sociale ressourcer i familierne eller hos den unge selv. I initiativet vil der være særligt fokus på unge i alderen 16-25 år.

Bl.a. ansættes der to fritidsmentorer, der skal hjælpe unge ind i fællesskaberne i relevante foreninger – både indenfor idræt, kultur, ungdomsfællesskaber mv. Der vil desuden laves foreningsforløb for udvalgte foreninger indenfor kultur- og fritidsområdet for at klæde dem bedre på til at modtage sårbare unge og fastholde dem i fællesskaberne mv.

Begge projekter er blevet afprøvet som prøvehandlinger i 2023 i Faaborg-Midtfyn i mindre skala og for en mindre målgruppe.

Initiativerne i deres nye form sættes i værk i starten af 2024.

  • Øgning af aldersgrænsen i Ungdomsskolen

Ifølge Lov om ungdomsskoler skal den kommunale ungdomsskole sikre tilbud til unge mellem 14-18 år. Med initiativet udvides målgruppen i Faaborg-Midtfyn, så Ungdomsskolen fra 1. april 2024 kan benyttes af unge til og med det 24. år.

De unge skal kunne mødes i uformelle rammer og inkluderende fællesskaber, hvor fokus ikke er præget af fremdrift og præstation. De unge skal have redskaber til at kunne håndtere det, når de bliver mødt med disse krav andre steder.

Der vil blandt andet være forløb om eksamensparathed, et forløb med titlen ”Bliv chef i dit eget liv”, hvor man blandt andet kan lære at lægge et budget, sætte en hylde op, lave en madplan eller skrive en god  jobansøgning.

Ungdomsskolen vil løbende udvikle og udbyde fritidstilbud, som understøtter formålet.

Skabt sammen med de unge

De tre initiativer vil løbende blive evalueret.

”Jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan de her initiativer kommer til at virke ude i virkeligheden. Jeg er især glad for, at det ikke bare er initiativer, vi voksne har opfundet til de unge, men at de unge selv har spillet en stor en rolle i processen. At de har peget os i retningen af, hvor de mener, at vi som kommune kan gøre den allerstørste forskel,” siger borgmester Hans Stavnsager.


Yderligere information om de tre initiativer findes her.

Der er - som en del af signaturprojektet - allerede i juni 2023 vedtaget screeninger for alle børn i 1,5-2 års-alderen i Sundhedsplejen, hvor man kigger på motoriske, sproglige og følelsesmæssige udfordringer. Formålet er at iværksætte tidlige indsatser til de børn, der viser tegn på mistrivsel på baggrund af de faglige  observationer og målinger samt videreføre tiltag i dagtilbud.


FAKTA: Om signaturprojektet

Da 24 ud af 25 kommunalbestyrelsesmedlemmer i september 2022 indgik budgetaftale for 2023, var det blandt andet med et nyt signaturprojekt om børn og unges mentale trivsel.

Selvom langt de fleste børn og unge trives, er der flere og flere, der mistrives.

Mistrivslen viser sig blandt andet i lav livstilfredshed, et dårligt selvvurderet helbred, eller at de unge oplyser, at de har haft en psykisk lidelse. (jf. ”Børn og Unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2022” fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd).

Det politiske ønske var at afprøve nye initiativer, der understøtter børn og unges mentale trivsel og modvirker den udvikling, at flere og flere mistrives.

Projektet løber frem til juni 2026.