Revision af Faaborg-Midtfyn Kommunes indsatsplan for bekæmpelse af Kæmpe-bjørneklo, 2023

For at forbedre og sikre en mere hensigtsmæssig bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo har kommunen revideret indsatsplanen for bekæmpelse af Kæmpe Bjørneklo.

Teknik- og Miljøudvalget har den 27. oktober 2022, godkendt indsatsplanen og sendt den i 8 ugers offentlig høring, med frist for høringssvar den 31. december 2022. Kommunen har ikke modtaget høringssvar.

Afgørelse

Forslaget til indsatsplanen har, jf. BEK nr 842 af 23/06/2017 - §3 stk. 2, været i 8 ugers høring og jf. samme bekendtgørelse §3, stk. 3, er indsatsplanen hermed vedtaget, og vil blive offentliggjort på kommunens hjemmeside d.d.

Indsatsplanen er revideret på grundlag af Bekendtgørelse om bekæmpelse af Kæmpe-bjørneklo (BEK nr 842 af 23/06/2017). På baggrund af bekendtgørelsen kan kommunen pålægge ejere eller brugere af arealer, hvor der findes Kæmpe-bjørneklo, at bekæmpe planten i overensstemmelse med en vedtaget og offentliggjort indsatsplan. Pligten til at bekæmpe Kæmpe-bjørneklo i indsatsområder gælder også, hvor offentlige myndigheder er lodsejere.

Gennemgang af Kommunens indsats for bekæmpelsen af Kæmpe-bjørneklo

Kæmpe-bjørneklo er en invasiv planteart, som breder sig aggressivt i Danmark. Planten udkonkurrerer alle andre planter i de naturområder, hvor den spreder sig. Derfor er den en trussel mod den biologiske mangfoldighed i disse områder. Kæmpe-bjørneklos saft er desuden giftig, og mennesker, som kommer i kontakt med den, risikerer kraftige udslæt og brandvabler.

I mange år har Faaborg-Midtfyn Kommune og private lodsejere hver for sig foretaget en delvis bekæmpelse. For at bekæmpe Kæmpe-bjørneklo effektivt, er det afgørende, at alle lodsejere deltager i indsatsen for at udrydde planten og i 2014 vedtog kommunalbestyrelsen den første indsatsplan hvor både offentlige og private lodsejere fik pligt til at bekæmpe planten.

Indsatsplan blev revideret i 2018, hvor kommunen fik mulighed for at bekæmpe planten på privat jord på lodsejers regning.

Ved denne revision er deadline for bekæmpelse rykket frem til den 15. maj. Det skyldes at de seneste års milde forår får planten til at udvikle sig hurtigere og det derfor er vigtigt med en tidligere indsats.

Klage

Hvad kan der klages over?
Vedtagelsen af den endelige reviderede indsatsplan kan påklages inden fire uger fra datoen for offentliggørelse, Jf. bekendtgørelsens §6, Stk. 3.

Hvem er klageberettiget?
Landbrug og fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet er klageberettigede ved deres hovedorganisationer og kan påklage indsatsplanen til Miljøstyrelsen.

Klagen skal indgives til Faaborg-Midtfyn Kommune, Tinghøj Alle 2, 5750 Ringe. Eller sendes til NaturogTrafik-Post@fmk.dk. Kommunen vil herefter videresende klagen til Miljøstyrelsen.

Jf. bekendtgørelsens §6, Stk. 4, kan Miljøstyrelsens afgørelser ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Revidering af indsatsplan Kæmpe-bjørneklo 2023