Tillæg til udviklings­strategi 2023 - Sommerhus­område

Planen skal give Faaborg-Midtfyn kommune mulighed for at søge Staten om udlæg af nye sommerhusområder inden for kystnærhedszonen. Klagefrist: 16. februar 2024

Luk alle
Åben alle

Tillæg til udviklingsstrategi 2023 - sommerhusområde

Tillægget omfatter 3 områder i kommunen, hvor kommunalbestyrelsen ønsker at udlægge nye sommerhusområder. De 3 områder ligger ved henholdsvis Nab, Bøgebjerglund og Hesseløje/Fruerlund.

Faaborg-Midtfyn Kommune ønsker at give plads til sommerhusudvikling i det små. Det Sydfynske Øhav inviterer ikke til store samlede nyudlæg af sommerhusområder. Derfor er kommunens strategi at tilføre flere af de eksisterende sommerhusområder et mindre antal sommerhusgrunde. Det er kommunens vurdering, at sådanne mindre udbygninger vil være en nænsom udvikling, der indordner sig de eksisterende områder og landskabet, de er placeret i.

Almindeligvis er der forbud mod at udlægge nye sommerhusområder i kystnærhedszonen, som strækker sig som et ca. 3 kilometer bredt bælte langs de danske kyster. Det er der fordi, der nationalt er bred politisk enighed om, at vi skal værne om Danmarks unikke kystlinje.

Kommunen kan derfor ikke selv beslutte at udlægge nye sommerhusområder i kystnærhedszonen, men skal ansøge Staten om mulighed for dette. Tillægget til udviklingsstrategien skal danne grundlag for ansøgningen om nye sommerhusområder til Staten.

Med Planlovsændringen fra 1. juli 2017 blev der åbnet op for, at der kan udlægges 6.000 sommerhuse under forudsætning af, at kommunerne lader områder med mindst 5.000 ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen tilbageføre til landzone.

Der har tidligere været gennemført 2 ansøgningsrunder og kommunerne har i 3. ansøgningsrunde mulighed for at ansøge om udlæg og omplacering af sommerhusgrunde inden for den resterende ramme på 3.300 sommerhusgrunde mod, at der tilbageføres ca. 3.050 sommerhusgrunde til landzone.

Ændringer efter Høringsperioden

Der er i høringsperioden indkommet bemærkninger/indsigelser til tillægget. Disse er fremlagt for kommunalbestyrelsen. Bemærkningerne har givet anledning til følgende ændringer:

  • Antallet af sommerhuse der søges om ved Hesseløje ændres fra ca. 15 til maks 12 sommerhusgrunde.
  • De 32 sommerhusgrundene ved Klintholm nær Faldsled som blev tildelt kommunen i 2019 indmeldes til omplacering i kommunen.

Vedtaget på kommunalbestyrelsesmøde 17. januar 2024

Klagefrist: 16. februar 2024

Tillæg til udviklingsstrategi 2023 - Sommerhusområde

Klagevejledning

Det er efter planlovens § 58, stk. 1, nr. 3 muligt at klage til Planklagenævnet over retlige spørgsmål. Det vil sige, at du fx kan klage, hvis du mener, at kommunalbestyrelsen ikke har haft hjemmel til at træffe afgørelsen. Du kan derimod ikke klage over, at kommunalbestyrelsen efter din opfattelse burde have truffet en anden afgørelse.

Hvis du ønsker at klage over kommunens afgørelse, kan du klage til Planklagenævnet, inden 4 uger fra 18. januar 2024, hvor afgørelsen er offentliggjort eller meddelt, altså senest den 16. februar 2024. Du klager via Klageportalen https://kpo.naevneneshus.dk/, her finder du også en vejledning til, hvordan du klager.

En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen. Du kan læse mere om gebyrerne og forventet sagsbehandlingstid på https://naevneneshus.dk

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til kommunen. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

Hvis du vil indbringe Planklagenævnets afgørelse for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder fra den dato hvor afgørelsen er meddelt eller offentliggjort.

Klageportalen

Klager til Mæglingsteamet for Miljø- og Fødevareklagenævnet eller Planklagenævnet indsendes via klageportalen for Nævnenes Hus.

Du skal bruge Klageportalen ved Nævnenes Hus, hvis du vil sende en klage.

Her finder du en oversigt over alle nævn i Nævnenes Hus. 

Send din klage via Nævnenes Hus


Du betaler et gebyr for at klage

Når du klager, skal du betale et gebyr. 

Klagen sendes til Faaborg-Midtfyn Kommune, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Faaborg-Midtfyn Kommune.

Klagen skal være tilgængelig for Faaborg-Midtfyn Kommune i Klageportalen (det vil sige, at klager har godkendt og betalt gebyr/bestilt en faktura i Klageportalen) senest på dagen for klagefristens udløb.

Hvis du ikke er tilfreds med afgørelsen og vil klage til domstolene, skal det ske senest seks måneder efter, du har fået afgørelsen. test

Dispensation fra Klageportalen

Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet skal afvise klager, der kommer uden om Klageportalen. Der kan dog ske undtagelser, hvis der er særlige grunde til det.

Hvis du har en god grund til, at du ikke kan bruge portalen og gerne vil fritages for kravet, skal du sende os en mail og fortælle hvorfor.

Vi sender din anmodning videre til Planklagenævnet eller Miljø- og Fødevareklagenævnet, som afgør, om du kan slippe for at bruge portalen. 

Du kan anlægge sag ved domstolene

Når Planklagenævnet eller Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet en afgørelse, kan du ikke klage over det til en anden administrativ myndighed.

Du kan i stedet prøve en afgørelse ved domstolene. Hvis du vil anlægge sag, skal det ske senest seks måneder efter, at afgørelsen er gjort offentlig.