Ledig og ikke medlem af en A-kasse

Hvis du er ledig og ikke medlem af en A-kasse, kan du søge kommunen om hjælp.

Hvem kan få kontanthjælp?

Du kan få kontanthjælp, hvis;

  • du har været ude for en social begivenhed, fx sygdom, arbejdsløshed eller ophør af samliv
  • den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig selv eller din familie, og at du ikke forsørges af andre
  • dit behov for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.

Kontanthjælpen afhænger også af, om du har formue eller indtægter. Hvis du er gift, påvirker din ægtefælles formue og indtægt, hvor meget du kan modtage i kontanthjælp.

Din første samtale med kommunen

Senest en uge efter, at du første gang har henvendt dig til kommunen om hjælp, bliver du indkaldt til den første samtale, hvor jobcentret vurderer, om du er jobparat eller aktivitetsparat.

Hvis jobcentret vurderer, at du er i stand til at komme i arbejde inden for en kortere periode, er du jobparat og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis jobcentret vurderer, at du ikke kan komme i arbejde inden for en kortere periode, er du aktivitetsparat.

Søg kontanthjælp

For at søge om kontanthjælp skal du enten møde personligt op i Jobcentret på din første ledige dag i åbningstiden eller ringe på telefon 72 53 48 87.

 

Nyt kontanthjælpssystem betyder nye satser og tillæg for alle fra den 1. juli 2025

Satserne er fra den 1. juli 2025 grundsats, forhøjet sats, mindstesats samt satser til hjemmeboende under 30 år. Der er indført børnetillæg, tillæg til enlige forsørgere, tillæg til enlige ikke-forsørgere, særligt ungetillæg, midlertidigt tilpasningstillæg og fritidstillæg.

Hvis du allerede modtager hjælp i kontanthjælpssystemet, vil du modtage nærmere information fra din kommune om, hvilken sats og hvilke tillæg, du kan forvente at modtage fra den 1. juli 2025, hvis du til den tid stadig modtager kontanthjælp.

Hvis du vil vide mere om det nye kontanthjælpssystem, kan du kontakte din kommune.

Hvilken sats kan jeg få i kontanthjælp?

Din kontanthjælpssats afhænger af din alder. Den afhænger også af din opholdstid i riget (Danmark, Grønland og Færøerne) og din tidligere beskæftigelse. Der er fire kontanthjælpssatser: forhøjet sats, grundsats, mindstesats og en sats, hvis du er hjemmeboende.

For at få forhøjet sats eller grundsats skal du som udgangspunkt have boet lovligt her i riget i sammenlagt mindst 9 år inden for de seneste 10 år. Hvis du er indrejst i riget, skal du som udgangspunkt også opfylde et beskæftigelseskrav om 2 år og 6 måneders fuldtidsbeskæftigelses inden for de seneste 10 år.

For at få forhøjet sats skal du enten være fyldt 30 år eller du skal være fyldt 25 år og opfylde et krav om ordinær beskæftigelse her i riget eller i et andet EU-/EØS-land i en periode, som sammenlagt svarer til fuldtidsbeskæftigelses i 2 år og 6 måneder inden for de seneste 10 år.

Hvis du er under 30 år, kan du få grundsats.

Hvis du bor hjemme hos en eller begge af dine forældre og er under 30 år, får du en sats til hjemmeboende.

Hvis du har formue

Kommunen kan ikke yde hjælp, hvis du eller din eventuelle ægtefælle har formue, som kan dække jeres økonomiske behov. Formue er fx penge og værdier, som let kan omsættes til penge. Kommunen ser dog bort fra beløb på op til 15.100 kr. (2025), for ægtefæller tilsammen op til 30.200 kr. (2025). Kommunen ser også bort fra den del af en formue, der er nødvendig for at kunne bevare eller opnå en nødvendig boligstandard, eller som bør bevares af hensyn til din eller din eventuelle families erhvervs- eller uddannelsesmuligheder. Kommunen ser desuden bort fra en række nærmere bestemte former for formue.

Hvis du – eller din eventuelle ægtefælle – har indtægter, bliver de trukket fra i kontanthjælpen. Indtægter fratrækkes som hovedregel krone for krone.

Hvis du har lønindtægter, ser kommunen dog bort fra en andel af din løn, som ikke bliver trukket fra i din kontanthjælp. Det kaldes for indkomstfradraget.

Kommunen ser ved udmåling af hjælpen endvidere bort fra en række andre nærmere bestemte indtægter. Det gælder bl.a. invaliditetsbeløb, invaliditetsydelse mv.

Kontanthjælp pr. måned i kr. før skat

Sats
 2025
Forhøjet sats   12.498
Grundsats  7.205
Mindstesats  6.789
Hjemmeboende  2.925

Du kan være berettiget til tillæg til din kontanthjælp

Hvilke tillæg kan jeg få til min kontanthjælp?

Børnetillæg: Du får et børnetillæg, hvis du er forsørger med børn under 18 år. Det gælder uanset om du har dit barn boende hos dig. 

Enlig forsørgertillæg: Du får et tillæg ud over dit børnetillæg, hvis dit barn bor hos dig og du er enlig forsørger og får mindstesats eller grundsats. 

Tillæg til enlige uden børn: Du får et tillæg, hvis du er enlig, og du ikke har forsørgelsespligt over for et barn, hvis du får grundsats eller forhøjet sats.

Særligt ungetillæg: Hvis du er under 30 år og får grundsats eller sats som hjemmeboende, får du et særligt ungetillæg, hvis du er visiteret aktivitetsparat. 

Fritidstillæg: Hvis du har børn under 18 år får du et fritidstillæg til dit barns fritidsliv. Dog maksimalt til 3 børn.

Tilpasningstillæg: Hvis du er gået meget ned i din ydelse fra juni 2025 til juli 2025 og er aktivitetsparat, får du i en midlertidig 2-årig periode et tilpasningstillæg.

Tillæg pr. måned i kr. før skat

Tillæg
 
2025
Børnetillæg  2.784
Enlig forsørgertillæg  1.638
Tillæg til enlige uden børn  1.092
Særligt ungetillæg, hvis du er under 25 år uden forsørgelsespligt  1.036
Særligt ungetillæg, hvis du er 25-29 år uden forsørgelsespligt eller under 30 år med forsørgelsespligt  2.590
Fritidstillæg pr. barn  450
Fritidstillæg pr. barn, hvis du er enlig forsørger  112,50
Tilpasningstillæg (midlertidigt i 2 år)  2000

Indkomstfradrag: Fradrag af løn i din kontanthjælp

Hvis du har lønindtægter, ser kommunen bort fra en del af din løn, når de beregner din kontanthjælp. Det betyder, at du kan tjene et vist beløb, uden at det påvirker din kontanthjælp. Det kaldes for indkomstfradrag.

Hvor meget kan jeg tjene uden fradrag(fribeløb)?

Fribeløbet afhænger af, hvilken sats du får:

  • Mindstesats: Du kan tjene op til 5.200 kr. om måneden uden fradrag.
  • Grundsats: Du kan tjene op til 5.200 kr. om måneden uden fradrag.
  • Forhøjet sats: Du kan tjene op til 2.600 kr. om måneden uden fradrag.
  • Hjemmeboende: Du har ikke noget fribeløb.

Hvad sker der, når jeg tjener mere end fribeløbet?

Når du har brugt dit fribeløb, bliver 65 pct. af resten af din løn fradraget i din kontanthjælp. Kommunen ser altså bort fra 35 pct. af den del af din løn, som overstiger fribeløbet.

Grænser for, hvor meget du samlet kan få

Din kontanthjælp bliver sat ned, hvis din samlede indkomst overstiger en vis grænse:   

Forhøjet sats: Du kan ikke få kontanthjælp, hvis din løn og kontanthjælp samlet når op på 21.092 kr.   

Mindste- og grundsats: Grænsen er 17.928 kr.

Hvis du er enlig forsørger og får, grundsats, børnetillæg, forsørgertillæg, særligt ungetillæg kan du ikke bruge hele dit fribeløb på 5.200 kr. Hvis din løn overstiger 3.711 kr., bliver det overskydende beløb trukket krone for krone i din kontanthjælp.

Hvordan beregnes beskæftigelseskravet?

Ud over kravet om ophold i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år er der også krav om beskæftigelse svarende til 2 år og 6 måneders ordinær fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste 10 år som betingelse for, at du har ret til kontanthjælp med forhøjet sats eller grundsats.

Du er som udgangspunkt omfattet af beskæftigelseskravet på 2 år og 6 måneders beskæftigelse inden for de seneste 10 år for at opnå ret til kontanthjælp med forhøjet sats eller grundsats, hvis:

  1. du som er blevet folkeregistreret på baggrund af indrejse fra udlandet med virkning fra den 2. april 1968 eller senere, og ikke tidligere har været folkeregistreret her i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland)
  2. du har haft et udlandsophold i mere end 12 på hinanden følgende måneder og er (gen)indrejst til riget den 2. april 1968 eller senere.
Undtagelsesregler

Kravet om, at du skal have opholdt dig lovligt i riget (Danmark, Færøerne eller Grønland) i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år og beskæftigelseskravet, gælder ikke i det omfang, du efter EU-retten er berettiget til hjælpen.

En række ophold i udlandet regnes endvidere ikke som ophold uden for riget ved opgørelse af opholds- og beskæftigelseskravene.

Det gælder for:

  1. Ophold i udlandet, hvor du har været forhindret i at vende tilbage til riget som oprindelig planlagt på grund af udefrakommende og uforudsete omstændigheder af helt ekstraordinær karakter.
  2. Ophold i udlandet, hvor du har været statsudsendt eller har været medfølgende ægtefælle eller samlever til en statsudsendt. Ved statsudsendte forstås personer, a) der er udsendt af den danske stat, Grønland eller Færøerne, b) der er sekunderet til EU og internationale organisationer, eller c) der er ansat i internationale organisationer, hvor det forudsættes, at Danmark, Grønland eller Færøerne bidrager med økonomi og med personel i form af egne statsborgere.
  3. Ophold i udlandet, hvor du som mindreårig har haft ophold i udlandet sammen med en eller begge forældre under forældrenes samtidige ophold i udlandet efter nr. 2.Derudover visse personer født i udlandet ligestillet med personer født i Danmark, Grønland eller Færøerne i forhold til opholds- og beskæftigelseskravene.

Det gælder hvis:

  1. du som mindreårige er adopteret fra et land uden for riget af en adoptant med lovligt ophold her i riget
  2. du er født uden for riget, og havde mindst en forælder, der har været bopælsregistreret her i riget i mindst 12 sammenhængende måneder på fødselstidspunktet, og du er indrejst senest 6 måneder efter dit fødselstidspunkt.

Du skal selv give kommunen de oplysninger, der er nødvendige for, at kommunen kan afgøre, hvilken hjælp du har ret til.

Spørgsmål? Kontakt os

Jobcenter

Lindevej 5
5750 Ringe

Telefon: 72 53 05 30

Skriv sikkert til os

Telefontider
Mandag-onsdag 8.00 - 15.30
Torsdag 8.00 - 17.30
Fredag 8.00 - 12.30

Åbningstider
Mandag-onsdag 8.00 - 15.15
Torsdag 8.00 - 17.15
Fredag 8.00 - 12.45