Bevaringsværdige bygninger

Din ejendom kan være udpeget som bevaringsværdig eller fredet, eller den kan være omfattet af en bevarende lokalplan, der stiller restriktive krav til blandt andet bebyggelsens ydre fremtræden.

For at beskytte vores kulturarv, er de mest værdifulde bygninger fredet eller udpeget som bevaringsværdige.

Slots- og Kulturstyrelsen er myndighed for de fredede bygninger, mens kommunen er myndighed for de bevaringsværdige bygninger.

Forskellen på en fredet bygning og en bevaringsværdig bygning er, at de fredede bygninger har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter af national betydning, mens de bevaringsværdige bygninger har regional eller lokal betydning. En fredning gælder for hele bygningen, såvel det ydre som det indre, mens en udpegning som bevaringsværdig bygning alene omhandler bygningens ydre.

At en bygning er bevaringsværdig hindrer ikke om- og tilbygninger. Det anbefales dog, at rådføre sig hos en arkitekt med restaureringserfaring eller hos kommunen, da udvendige ændringer kan medføre, at bygningen ved fornyet registrering ikke længere kan anses som bevaringsværdig og dermed også vil falde i værdi.

Er den bevaringsværdige bygning derimod omfattet af bevarende bestemmelser i en lokalplan eller i en byplanvedtægt, skal ombygninger være i overensstemmelse med lokalplanen.

Faaborg-Midtfyn Kommune har ca. 100 fredede ejendomme, som dog kan består af flere bygninger.

Der er bevaringsværdier fra 1-4, hvor ejendomme med bevaringsværdi nr. 1 er den højeste. I registreringen er der vurderet på bygningens værdi i forhold til arkitektonisk værdi, kulturhistorisk værdi, miljømæssig sammenhæng og originalitet.

Bygningerne er dog først endeligt udpeget som bevaringsværdige, når disse er medtaget i kommuneplanen via et kommuneplantillæg.

Luk alle
Åben alle

Info inden du skal ansøge

Inden du starter en ansøgning, er det en god ide at finde ud af, hvad der gælder på din ejendom:

  1. Hvis der findes en gældende lokalplan eller byplanvedtægt for din ejendom, er det i denne, du kan læse, hvilke bindinger og muligheder du har for udnyttelsen af din ejendom.
  2. Hvis der ikke findes en gældende lokalplan eller byplanvedtægt for din ejendom, skal du kigge i kommuneplanen og i bygningsreglementet for at finde ud af, hvad du som udgangspunkt kan udnytte din ejendom til.
  3. Du skal altid være opmærksom på, om der er særlige tinglyste servitutter/deklarationer, der gælder for din ejendom.


Lokalplan

En lokalplan er en detaljeret plan med bindende bestemmelser for et bestemt område i kommunen. Lokalplaner kan blandt andet indeholde regler for byggeriets udseende, placering og omfang af byggeriet, veje, friarealer m.m.

Byplanvedtægt

En plantype, som blev udarbejdet i kommunerne indtil slutningen af 1970’erne. En byplanvedtægt indeholder, ligesom en lokalplan, bestemmelser om et områdets anvendelse, bebyggelse m.v. I dag udarbejdes der kun lokalplaner.

Kommuneplan

Kommuneplanen styrer den overordnede arealanvendelse og danner rammen for indholdet i nye lokalplaner.

Tinglyste forhold

En tinglysning er en registrering af de bindinger, der knytter sig til en bestemt ejendom.

Der kan være bindinger såsom servitutter/deklarationer, der er pålagt din ejendom på tinglysningen. Et eksempel kan være byggelinjer mod vej eller en vejret til at anvende en adgangsvej via en anden ejendom.

Bygningsreglementet

Det fremgår af bygningsreglementet, hvilke regler der gælder for byggeri generelt. Hvis der i en lokalplan eller byplanvedtægt er bestemmelser, der ligger ud over de generelle bestemmelser i bygningsreglementet, er det disse, der gælder for din ejendom.

Digitalt byggesagsarkiv

Inden du skal ansøge om en byggetilladelse, eller inden du vil ombygge, er det en god idé at orientere dig om, hvilke byggesager der har været på din ejendom.

Ansøgningsportalen

Om- og tilbygning

Hvis din ejendom er bevaringsværdig, skal du være opmærksom på, at du bør respektere din ejendoms stilart og karakteristika, hvis du vil bygge om eller til. Tilbygning til beboelse kræver altid en byggetilladelse.

Du kan se bevaringsværdien af din bygning på Slots- og Kulturstyrelsens webside ved at søge på din adresse.

Nedrivning

Bygninger med bevaringsværdi 1-4 må ikke nedrives, før du har fået en nedrivningstilladelse.

Er ejendommen omfattet af en bevarende lokalplan kræver nedrivning dispensation fra lokalplanen, som skal ansøges i forbindelse med ansøgning om nedrivning.

Ansøg om nedrivningstilladelse

 

Bevaring af bygningers arkitektur ved renovering

Skal du foretage en ændring eller renovering af dit hus, kan du søge råd og vejledning i stilguides, der rummer viden om husets særlige kvaliteter.

Nyttige links om fredede og bevaringsværdige bygninger

Spørgsmål? Kontakt os

BYG

Mellemgade 15
5600 Faaborg

Telefon 72 53 21 04

Send en mail

Skriv sikkert til os

Telefontider:

Mandag kl. 10.00-12.00
Tirsdag kl. 10.00-12.00
Onsdag LUKKET
Torsdag kl. 15.00-17.00
Fredag kl. 10.00-12.00