Kvalitets­standard for Sygepleje

I kvalitetsstandarden kan du få information om, hvilken hjælp du kan forvente, når du henvender dig omkring Sygepleje.

Her får du informationer om, hvilken hjælp du kan forvente, når du har behov for den kommunale sygepleje i henhold til Sundhedslovens §138. Denne kvalitetsstandard tager udgangspunkt i gældende lov på området.

Kvalitetsstandarden er godkendt af Sundheds- og Ældreudvalget marts 2023.

Luk alle
Åben alle

Hvad er formålet med hjælpen?

Formålet med den kommunale sygepleje er at forebygge sygdom, fremme sundhed, yde sygepleje og behandling, rehabilitering og palliation til borgere (se ordforklaring på sidste side), der har behov for det. Den kommunale sygepleje yder sygepleje til borgere, som har akut eller kronisk sygdom, hvor en sygeplejefaglig indsats er påkrævet.

Dit forløb i den kommunale sygepleje tilrettelægges således, at du i videst muligt omfang kan genvinde din mulighed for leve et så uafhængigt liv som muligt.

Hvad omfatter hjælpen?

Sygepleje i Faaborg-Midtfyn Kommune ydes hele døgnet alle ugens 7 dage.

Eksempler på sygeplejeindsatser:

  • Vejledning om, hvordan sygdom kan forebygges
  • Vejledning om sundhedsfremmende tiltag
  • Støtte og vejledning i at leve med en kronisk sygdom, f.eks. diabetes, kronisk lungesygdom (KOL) eller depression
  • Pleje og omsorg til alvorligt syge og døende
  • Omsorg og støtte til pårørende og efterladte
  • Hjælp ved akut opstået sygdom
  • Støtte til at kontakte f.eks. egen læge eller hospital
  • Sårbehandling
  • Behandling af hævede ben
  • Behandling af infektioner
  • Behandling af ufrivillig vandladning
  • Støtte til medicindosering og administration af medicin
  • Blodtryksmåling
  • Blodsukkermåling
  • Skift af kateter
  • Stomipleje.

Behov for hjælp til medicindosering

Hvis du har behov for hjælp til medicindosering, sker dette som udgangspunkt som dosispakket medicin. Det betyder, at din medicin bliver pakket maskinelt på apoteket. Det er sygeplejersken, der sammen med din praktiserende læge vurderer, om din medicin er egnet til at blive dosispakket, når din medicinske behandling er i et stabilt forløb.Ordningen om dosispakket medicin igangsættes efter samtykke fra dig.

Du skal betale et gebyr for at få din medicin dosispakket. Gebyret er tilskudsberettiget, så længe medicinen er ordineret af en læge og et af de lægemidler, der skal i dosisrullen, er tilskudsberettiget.

Kan din medicin ikke dosispakkes fra apoteket, kan du få hjælp til at få din medicin doseret af en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent. Som udgangspunkt doseres din medicin til to eller tre uger ad gangen.

Når du modtager sygepleje, føres der journal i et elektronisk journalsystem. Du har ret til aktindsigt i din journal.

Hvordan kan du få hjælpen?

Du kan få sygepleje efter henvisning fra din egen læge, speciallæge, vagtlæge eller sygehuset. Tværfaglige samarbejdspartnere kan også henvende sig, hvorefter en kommunal sygeplejerske vurderer behovet for hjælp.

Sygeplejefaglig behandling og pleje foregår i udgangspunktet i en af kommunens sygeplejeklinikker. Kun hvis du ikke har mulighed for at transportere dig selv eller ikke har mulighed for at blive transporteret til en sygeplejeklinik, leveres sygepleje i eget hjem, eller hvis du opholder dig på et midlertidigt ophold eller aflastningsophold.

Sygeplejeklinikkerne ligger i Broby, Faaborg og Ringe, og vi aftaler dag og tidspunkt for, hvornår du kommer i sygeplejeklinikken.

Hvem hjælper dig?

Sygepleje gives af mange faggrupper. En sygeplejerske er ansvarlig for i samråd med lægen og dig at tilrettelægge dit forløb i sygeplejen.

Sygeplejersken kan, ud fra en faglig vurdering, overdrage grundlæggende sygeplejeydelser til fx social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere samt andet oplært personale.

Hvad forventer vi af dig?

Som modtager af behandling og pleje i den kommunale sygepleje forventer vi, at:

  • du transporterer dig til og fra sygeplejeklinikken i det omfang, det er muligt
  • du følger de forløb og anvisninger, som aftales i samarbejde med sygeplejen. Det betyder bl.a., at du melder afbud, hvis du er forhindret i at komme eller være hjemme til aftalerne Hvis personalet forgæves kommer til en aftale med dig, vil de forsøge at få telefonisk kontakt med dig eller dine pårørende for at sikre, at der ikke er sket dig noget. I tilfælde af, at der ingen forklaring er på din udeblivelse fra en aftale, kan personalet vælge at iværksætte, at en låsesmed tilkaldes for din regning. Udeblivelse fra aftaler kan også resultere i, at din læge kontaktes mhp. at tage stilling til afslutning af dit forløb i sygeplejen
  • du selv køber 2 - 3 æsker medicindosering, hvis din medicin ikke kan dosispakkes.
  • du er indstillet på, at dit hjem også er en arbejdsplads, hvilket indebærer, at personalet er omfattet af arbejdsmiljøloven og derfor skal arbejdet kunne udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Det betyder, at:
    - det kan blive nødvendigt at installere midlertidige hjælpemidler (f.eks. plejeseng, personlift eller             lignende, hvilket kan medføre, at der skal flyttes møbler/tæpper eller andet i dit hjem).
    - adgangsforhold til dit hjem skal være oplyst og ubesværet, herunder ryddet for sne.
    - husdyr er lukket inde, når medarbejderen er dit hjem.
    - at du ikke ryger, når medarbejderen er i dit hjem, og der luftes ud.
    - at du stiller nødvendigt materiale til rådighed for håndvask og bortskaffelse af affald.

Kvalitetsmål

  • At du hurtigst muligt helt eller delvist bliver i stand til at klare dine sundhedsopgaver selv eller med hjælp fra dine pårørende.
  • At sygeplejen iværksættes hurtigst muligt efter aftale med dig og senest inden en uge efter henvisningen.
  • At du oplever at blive inddraget i planlægningen af dit forløb.
  • At sygepleje og behandling foregår i samarbejde med dig, dine pårørende, egen læge og samarbejdspartnere, som f.eks. sygehus speciallæge
  • At der sikres korrekt dokumentation af sygeplejeydelsen, jf. autorisationsloven.

Klageadgang

Hvis du ønsker at klage over kvaliteten i den udførte sygepleje, kan der klages til Styrelsen for Patientsikkerhed. Hvis du ønsker at klage over personalet, skal du kontakte Den kommunale sygepleje, hvor ledelsen vil behandle klagen telefonnummer fremgår sidst i kvalitetsstandarden.

Lovgrundlag

SUL § 138

Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for, at der ydes vederlagsfri kommunal sygepleje efter lægehenvisning til personer med ophold i kommunen.

Information

Denne kvalitetsstandard og Faaborg-Midtfyn Kommunes øvrige kvalitetsstandarder kan ses på kommunes hjemmeside www.fmk.dk.

Vil du vide mere om at søge hjælp, pleje og støtte, er du velkommen til at kontakte:

Den kommunale sygepleje

Telefon 72 53 63 48 (telefontid er primært mellem kl. 9.00 og 11.00).
Henvendelser kan dog ske ved akut behov på samme nummer.

Ordforklaring

Rehabilitering:
Rehabilitering er målrettet personer, som oplever eller er i risiko for at opleve begrænsninger i deres fysiske, psykiske, kognitive og/eller sociale funktionsevne og dermed i hverdagslivet.
Formålet med rehabilitering er at muliggøre et meningsfuldt liv med bedst mulig aktivitet og deltagelse, mestring og livskvalitet.
Rehabilitering er en samarbejdsproces mellem en person, pårørende, professionelle og andre relevante parter. Rehabiliteringsindsatser er målrettede, sammenhængende og vidensbaseret med udgangspunkt i personens perspektiver og hele livssituation
(Marselisborgcenteret)

Palliation:
FN's verdenssundhedsorganisation (WHO) definerer palliativ indsats som en indsats, der har til "formål at fremme livskvaliteten hos patienter og familier, der står over for de problemer, der er forbundet med livstruende sygdom, ved at forebygge og lindre lidelse gennem tidlig diagnosticering og umiddelbar vurdering og behandling af smerter og andre problemer af både fysisk, psykisk, psykosocial og åndelig art".