For kandidater til kommunalbestyrelsen

Har du valgret, kan du stille op som kandidat ved kommunalvalget. Læs her, hvordan du gør, hvis du ønsker at stille op til kommunalvalget den 18. november 2025.

Sådan stiller du op til kommunalvalget

Der findes tre måder, du kan opstille som kandidat på:

  • Kandidat for et politisk parti
  • Kandidat for en borgerliste
  • Enkeltperson

Uanset hvordan du ønsker at stille op, skal du bruge en særlig formular til anmeldelse af kandidatliste.

Kandidatlisten skal indeholde mindst én kandidat og må højst indeholde 29 kandidater - altså 4 kandidater mere, end der er medlemmer i Faaborg-Midtfyn Kommunes kommunalbestyrelse. Dette er lovbestemt.

 

Det skal du vide som kandidat til kommunalvalget

Luk alle
Åben alle

Bestilling af kandidatlister

Du kan få udleveret kandidatlister ved at rette henvendelse til:

Faaborg-Midtfyn Kommune
Valgsekretariatet
Tinghøj Allé 2
5750 Ringe
Telefon: 72 53 10 74 eller via mailadressen: valg@fmk.dk

Der følger en vejledning med til udfyldelse af kandidatlisterne. Det er vigtigt, at du udfylder den korrekt.

Kandidatlisterne fremsendes med almindelig post, så husk at angive navn og adresse.

Indlevering af kandidatlister

Kandidatlister indleveres til valgsekretariatet på Rådhuset i Ringe, Tinghøj Allé 2, 5750 Ringe. Kontakt gerne valgsekretariatet på forhånd, så du er sikker på, at der er en tilstede til at modtage kandidatlisten. Når du afleverer kandidatlisten får du en kvittering for aflevering.

Hvis partiet i forvejen er valgt ind i kommunalbestyrelsen og ansøger om at blive fritaget for kravet om stillere, kan kandidatlisten/kandidatlisterne indleveres tidligst tirsdag den 2. september 2025 og senest tirsdag den 16. september 2025 kl. 12.00.

Hvis man stiller op på en ny liste eller en liste, der ikke opfylder betingelserne for at blive fritaget fra krav om stillere (eller ikke ønsker at blive fritaget for at gøre brug af stillere), kan kandidatlisten/kandidatlisterne indleveres tidligst tirsdag den 16. september 2025 og senest tirsdag den 30. september 2021 kl. 12.00

Datoerne for begge afleveringsfrister vil blive annonceret i MidtfynsPosten og UgeAvisen Faaborg.

Når man afleverer sin kandidatliste, har man som regel et ønske om, hvilket bogstav man gerne vil have tildelt, men det er ikke sikkert, man kan få sit ønske opfyldt.

Du kan med fordel læse mere om dette i en beskrivelse af tildelingskriterierne for bogstaver til kommunalvalget:

Valgbestyrelsen får alle kandidatlisterne forelagt på et valgbestyrelsesmøde den 1. oktober 2025.

Hvis partiet allerede er valgt ind i kommunalbestyrelsen

Hvis partiet allerede er valgt ind i kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune, kan partiet anmode om fritagelse fra kravet om at indsamle underskrifter fra et mindsteantal stillere. Dette gælder for partier, der er valgt ind i kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune ved kommunalvalget i 2021, og fortsat er repræsenteret i kommunalbestyrelsen tirsdagen 9 uger før valgdagen (16. september 2025) Hvis betingelserne ikke er opfyldt, skal partiet indsamle underskrifter fra minimum 25 vælgere i kommunen som stillere, ligesom alle øvrige partier, der ønsker at stille op.

Man kan ansøge om fritagelse fra kravet om stillere på kandidatliste.

Hvis du stiller op på en ny liste

Hvis du stiller op på en helt ny liste eller på en liste, der ikke opfylder betingelserne for at blive fritaget for kravet om indsamling af underskrift fra et mindsteantal stillere, skal du som nævnt ovenfor have underskrift fra et mindsteantal på 25 stillere, der opfylder valgretsbetingelserne.

Det er fornuftigt at indsamle yderligere 10-15 stillere, idet folk kan fraflytte kommunen eller kan afgå ved døden og dermed ikke længere opfylder betingelserne for at være stiller.

Bemærk, at der i valgloven er indført et forbud mod ens listebetegnelser i samme kommune.

Hvis der i samme kommune indleveres to eller flere kandidatlister, der ønsker samme listebetegnelse, træffer valgsekretariatet straks afgørelse om, hvilken kandidatliste der kan anvende den ønskede listebetegnelse.

Afgørelsen træffes ud fra følgende kriterier, der er fastlagt i valgloven:

  • Kandidatlister for et parti, der pr. 1. august i valgåret er opstillingsberettiget til Folketinget, skal som listebetegnelse anvende partiets navn til folketingsvalg eller en betegnelse, hvori dette navn indgår.
  • Andre kandidatlister kan som listebetegnelse ikke anvende navnet på et af de partier, der er opstillingsberettiget til Folketinget, en betegnelse, hvori dette navn indgår, eller en betegnelse, der kan give anledning til, at kandidatlisten forveksles med kandidatlister for ét af disse partier.
  • Som listebetegnelse kan ikke anvendes enkelte bogstaver eller en kombination af bogstaver, der ikke danner et ord.
  • En listebetegnelse kan ikke anvendes af en kandidatliste, hvis det ved endelig dom er fastslået, eller der i øvrigt er grund til at antage, at en anden har eneret til denne.
  • Er der indleveret flere kandidatlister med samme listebetegnelse i samme kommune, træffer Valgbestyrelsen afgørelse om, hvilken kandidatliste eller hvilke kandidatlister der ikke kan anvende den angivne listebetegnelse. Valgbestyrelsens afgørelse træffes efter følgende kriterier:
  1. En kandidatliste, der ved det seneste kommunalvalg opnåede repræsentation i kommunalbestyrelsen under den angivne listebetegnelse, og som 11 uger før valgdagen fortsat er repræsenteret i kommunalbestyrelsen under den angivne listebetegnelse, har fortrinsret til at anvende denne listebetegnelse.
  2. Kan fortrinsretten ikke afgøres efter nr. 1, har en kandidatliste, der ved det seneste valg var opstillet under den angivne listebetegnelse til valget, og hvor mindst halvdelen af kandidatlistens tidligere opstillede kandidater genopstiller til valget, fortrinsret til at anvende den angivne listebetegnelse.
  3. Kan fortrinsretten ikke afgøres efter nr. 1 og 2, går en tidligere indleveret kandidatliste forud for en senere indleveret kandidatliste. Kan fortrinsretten ikke afgøres efter nr. 1-3, foretager Valgbestyrelsen lodtrækning.

Ovenstående finder tilsvarende anvendelse, hvis der er nærliggende risiko for forveksling mellem listebetegnelsen for flere indleverede kandidatlister.

Valgplakater

Der må opsættes valgplakater i perioden, fra den fjerde lørdag før valgdagen, til 8 dage efter valgdagen.

Valgplakater på vejareal

Reglerne herom findes i vejlovens §§ 84-85 for valgplakater på offentlige veje og privatvejslovens §§ 66a-66b for valgplakater på private fællesveje i byer og bymæssige områder.

Reglerne betyder, at det ikke kræver en forudgående tilladelse at ophænge valgplakater. Partiet eller kandidaten skal blot overholde de nedenstående regler for ophængningen. Opsætning af valgplakater på private fællesveje på landet kræver dog altid tilladelse fra vejejer.

En valgplakat i vejlovgivningens forstand er en valgagitatorisk meddelelse på en vejrbestandig plade, der ikke er større end 0,8 m2.

Valgplakaten skal være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den person eller det parti, der har iværksat ophængningen.

Hvornår må valgplakater ophænges?

Valgplakater må ophænges i forbindelse med folketingsvalg, kommunal- og regionalvalg, valg til Europaparlamentet, folkeafstemninger og andre valg, der afholdes på offentligretligt grundlag.

Valgplakater må ophænges i perioden fra kl. 12.00 den fjerde lørdag inden valgdagen indtil 8 dage efter valget.

Valgplakater på offentlige veje må ophænges på vejbelysningsmaster, vejtræer, hegn, elforsyningsmaster og på indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.

Valgplakater på private fællesveje i byer og bymæssige områder må alene ophænges på master til vejbelysningen og master til brug for elforsyningen.

Her må valgplakater ikke sættes op

Af hensyn til trafiksikkerheden, må valgplakater ikke ophænges følgende steder:

  • på eller over motorveje, motortrafikveje og disses vejes rampeanlæg
  • i midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lignende på strækninger, hvor den tilladte hastighed er over 60 km/t
  • i midterrabatter, rundkørsler, midterøer og lignende på strækninger, hvor hastigheden midlertidigt er nedsat til 60 km/t eller derunder
  • på samme indretning som autoriseret afmærkning, herunder færdselstavler, vejvisningstavler eller lignende vejudstyr
  • på højspændingsmaster, transformerstationer, kabelskabe og lignende
  • nærmere end 0,5 m fra kørebanekant eller 0,3 m fra cykelstikant målt fra nærmeste kant af valgplakaten
  • lavere end 2,3 m direkte over fortov eller cykelsti målt fra nederste kant af valgplakaten
  • højere en 1,5 m under laveste strømførende ledning målt fra øverste kant af valgplakaten
  • på en sådan måde, at valgplakaten kan medføre skader på eller ændringer af vejtæer eller master til vejbelysning, hegn og indretninger til forsyningsvirksomhed.

Endvidere fremgår det af vejlovens § 84, stk. 3 og privatvejslovens § 66 a, stk. 4, at valgplakaterne ikke må ophænges på en sådan måde, at de dækker for den autoriserede afmærkning, forstyrrer oversigtsforholdene på vejen eller i øvrigt er til fare for trafiksikkerheden.

Nedtagning af valgplakater

Valgplakater, som er ophængt i strid med reglerne, skal nedtages inden for 24 timer, efter at vejmyndigheden har udstedt påbud om nedtagning.

Vejmyndigheden kan nedtage valgplakater, som ikke er nedtaget inden for 24 timer, efter at vejmyndigheden har meddelt påbud om nedtagning eller er ophængt uden for det tilladte tidsrum.

Vejmyndigheden kan også nedtage valgplakater, som er ophængt i strid med reglerne i vejlovens § 84, stk. 2-4, og privatvejslovens § 66 a, stk. 3-5, og som ikke indeholder de krævede kontaktoplysninger på den fysiske eller juridiske person, som har iværksat ophængningen af valgplakaten.

Valgplakater, som udgør en umiddelbar og konkret fare for trafiksikkerheden, kan nedtages straks af vejmyndigheden eller politiet. Valgplakater, der er ophængt i strid med reglerne i vejlovens § 84, stk. 4, eller privatvejslovens § 66 a, stk. 3, vil som udgangspunkt udgøre en umiddelbar og konkret fare for trafiksikkerheden.

Vejmyndigheden skal herefter tage kontakt til ophængeren om at afhente den nedtagne valgplakat. Valgplakater, der ikke er afhentet senest 6 måneder efter valgdatoen, kan herefter destrueres.

Vejmyndighedens og politiets udgifter til nedtagning, opbevaring og reparation af beskadigede master, træer mm. betales som udgangspunkt af ophængeren.

Vejmyndighedens afgørelser og dispositioner vedrørende valgplakater kan ikke påklages til højere administrativ myndighed.

Valgbestyrelse ved kommunal- og regionsvalg

Valgbestyrelsen har det overordnede ansvar for gennemførelse af valg.

Valgbestyrelsen består af 7 medlemmer:

  • Hans Stavnsager (A) - formand
  • Anna Mette Skov Borring (B)
  • Anne Møllegaard Mortensen (O)
  • Anstina Krogh (A)
  • Kristian Nielsen (V)
  • Vibeke Schaffalitzky de Muckadell (C)
  • Mads Holdgaard (F)

Stedfortræder

  • Steffen Jensen (A)
  • Morten Schjøtt (Ø)
  • Jack Odgaard (V)
  • Tanja Kromann Clausen (A)
  • Lars Scheby (V)
  • Thomas Ingemansen (C)
  • Vagn Allan Hansen (F)

Indgåelse af valgforbund

Kandidatlister kan støtte hinanden ved at indgå valgforbund. Hver kandidatliste kan kun indgå i ét valgforbund.

Hvis man indgår i et valgforbund, skal alle de partier, der indgår i valgforbundet, hver især indlevere en anmodning om indgåelse af valgforbundet.

Anmodningen skal ske på en blanket, der udleveres samme sted som kandidatlisterne.

Fristen for indlevering af anmodning om indgåelse af valgforbund, er mandag den 6. oktober 2025 kl. 12.00.

Der vil være mulighed for at få proceduren forklaret yderligere, når man indleverer selve kandidatlisten.

Spørgsmål? Kontakt os

Valgsekretariatet

Tinghøj Allé 2
5750 Ringe

Telefon: 72 53 10 34 

Send en mail

Skriv sikkert til os