Kvalitetsstandard for Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
Kvalitetsstandard for Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU), er godkendt af Kommunalbestyrelsen den 18. februar 2019.
Hvilke aktiviteter indgår i standarden?
En individuel tilrettelagt treårig ungdomsuddannelse for unge, der ikke har mulighed for, at gennemføre andre ordinære ungdomsuddannelser. Gennem uddannelsen får den unge udviklet sine:
- Muligheder for at deltage selvstændigt og aktivt i samfundslivet
- Færdigheder til at indgå i sociale sammenhænge og til at få et selvstændigt og aktivt fritidsliv
- Faglige kompetencer i forhold til fremtidig uddannelse og/eller beskæftigelse
- Arbejdserfaring og anden erfaring, der sikrer kvalifikationer, som er relevante på arbejdsmarkedet eller for udviklingen af de personlige kompetencer opnået via praktik i virksomheder og institutioner.
STU uddannelsen er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller til arbejdsmarkedet, men skal give unge kompetencer til et så aktivt og selvstændigt voksenliv som muligt.
Hvad er lovgrundlaget for standarden?
Lovbekendtgørelse nr. 783 af 15. juni 2015 om STU og bekendtgørelse nr. 739 af 3. juni 2016 om STU.
Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt
og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.
Hvem kan modtage ydelsen?
Unge under 25 år, hvis funktionsnedsættelser er så omfattende, at de ikke kan gennemføre en anden ordinær ungdomsuddannelse. Det er ikke bestemte diagnose eller funktionsnedsættelser der afgør, hvorvidt den unge
tilhører målgruppen.
Undervisningspligten i grundskolen skal være ophørt, før den særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse kan tilbydes. Den unge kan modtage tilbuddet indtil det 25. år. Uddannelsen skal færdiggøres senest 5 år efter den er påbegyndt.
Standarden omfatter typisk/hyppighed
På uddannelsen undervises i personlige, sociale og faglige kompetencer. Eleverne uddannes til et så aktivt og selvstændigt voksenliv som muligt.
Uddannelsen indeholder fire temaer:
- Almene fag
- Fritid
- Arbejde
- Botræning
Hver elev har sin egen individuelle uddannelsesplan, som beskriver individuelle mål for uddannelsen med udgangspunkt i den enkelte elevs kvalifikationer og interesser.
Undervisning og støtte i forbindelse med undervisning tilrettelægges så individuelle behov tilgodeses.
Der bevilges transport til elever, som ikke kan transportere sig selv. Som en del af uddannelsen kan den unge trænes til at benytte offentlige transport, hvis dette er muligt.
Er der behov for støtte i morgen- og eftermiddagstimerne eller i ferier, kan der søges et klubtilbud ved Sundhed og Omsorg eller Opvækst og Læring.
Andre særlige forhold/ afledte forhold
Tilbuddet kræver visitation. I forbindelse med visitationen foretages der en konkret og individuel vurdering.
Visitation til unge under 18 år foretages af Opvækst og Læring. Visitation til unge over 18 år foretages af Sundhed og Omsorg. I forbindelse med visitationen sættes der tid på den unges behov for tilbuddet.
Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) har ansvaret for udarbejdelse af foreløbig uddannelsesplan og indstilling til STU. Uddannelsesplan og indstilling forelægges kommunens visitationsudvalg, som har møder 2 gange årligt. Et i slutningen af november med optag til januar og et i slutningen af maj med optag til august.
Visitationsudvalget træffer den endelige afgørelse om visitation. Visitationsudvalget består af repræsentanter fra Sundhed og Omsorg (formand og sekretær), Opvækst og Læring, Arbejdsmarked, Produktionsskolen i Faaborg-Midtfyn kommune samt STU.
Undervisning, undervisningsmidler samt befordring er gratis for borgeren. Der kan i særlige tilfælde være egenbetaling i forbindelse med arrangementer, ture og lignende.
Den unge kan under uddannelsen modtage førtidspension eller uddannelsesydelser såfremt den unge er over 18 år. Den unge kan ikke søge om Statens Uddannelsesstøtte (SU).
Der udarbejdes uddannelsesplan og evaluering for den enkelte elev årligt. Uddannelsesplanen bruges som et aktivt redskab i løbet af skoleåret for at sikre arbejdet med mål og udvikling for den enkelte elev. Såfremt den unge ikke deltager aktivt i uddannelsesforløbet, kan uddannelsesforløbet afbrydes. Forud for dette skal Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) via samtale og justering af uddannelsesplanen forsøge at afhjælpe de vanskeligheder, den unge har med at deltage aktivt i uddannelsen.
Forløbet kan være en del af borgerens samlede handleplan efter Servicelovens § 141. Undervejs i forløbet inddrages Arbejdsmarked i forhold til borgerens udviklingsmuligheder. I afslutningen af STU forløbet kan Arbejdsmarked modtage en funktionsbeskrivelse om udviklingsmulighederne for de unge, der modtager uddannelseshjælp.
I tilknytning til STU tilbuddet kan der etableres individuel støtte eksempelvis klubtilbud/pasningsordning på STU efter visitation eller støtte i hjemmet.
Dokumentation
Fagsystem
Kontaktoplysninger – hvem løser opgaven
Myndigheden i Sundhed og Omsorg
Opgaven løses som udgangspunkt af:
Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse er placeret på Egeballe 4, 5672 Broby og har satellitter på Pegasus i Faaborg og Palleshave ved Ringe.
Klagevejledning
Hvis borgeren er uenig i afgørelsen, er der mulighed for at klage inden 4 uger efter afgørelsen er modtaget jf. retssikkerhedsloven §§ 60 og 67. Når kommunen har modtaget klagen vurderes om der er grundlag for, at give borgeren helt eller delvist medhold. Får borgeren ikke medhold sendes klagen med begrundelse for afgørelsen og genvurderingen videre til Ankestyrelsen jf. retssikkerhedsloven § 66.
Godkendt
Kvalitetsstandarden er godkendt af Kommunalbestyrelsen den 18. februar 2019.