Kvalitetsstandard for Afløsning i eget hjem for voksne
Denne kvalitetsstandard tager udgangspunkt i gældende lov på området og det kommunale serviceniveau fastsat af kommunalbestyrelsen
Kvalitetsstandarden er godkendt af Sundheds- og Ældreudvalget 2023.
Hvad er formålet med hjælpen?
Ægtefælle eller andre nære pårørende, som i eget hjem passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, kan søge om afløsning i eget hjem.
Der kan være behov for, at du, som passer en pårørende i hverdagen, selv kan komme afsted nogle timer og få nye kræfter til hverdagen.
Afløsning gives som udgangspunkt max. 3 timer hver anden uge, hvor en hjælper opholder sig i hjemmet, mens du kan komme ud af hjemmet. Behovet vurderes altid efter en konkret og individuel vurdering.
Du kan søge om afløsning til pårørende, hvis du passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der:
- ikke kan være alene i hjemmet
- ikke kan benytte nødkald
- ikke kan benytte aktivitetscenter
- ikke har behov for døgnaflastning uden for hjemmet
- har et behov, som anses for længerevarende.
Der vil ved sagsbehandlingen indgå en individuel vurdering, hvor også mulighederne for at tilbyde aflastning uden for hjemmet indgår. I samarbejde med dig og din nære pårørende aftaler vi, hvordan hjælpen skal tilbydes, og hvilke opgaver, der kan ydes hjælp til.
Det er en betingelse, at personen med den nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne kun med meget eller fuldstændig hjælp kan varetage egne behov, og at du som pårørende varetager hele eller væsentlige dele af den personlige pleje/tilsyn/omsorg.
Der kan som udgangspunkt ikke bevilges afløsning i eget hjem, hvis personen med den nedsatte funktionsevne har aflastning udenfor hjemmet i samme tidsperioder, for eksempel rulaflastning, dagsaflastning eller er i stand til at være alene.
Hvad omfatter hjælpen?
Afløsning og aflastning kan gives uafhængigt af, om betingelserne for at få midlertidig eller varig hjælp efter § 83 er opfyldt.
Når du søger om hjælp til afløsning i hjemmet, vil vi sammen med dig vurdere, om du i er målgruppen for at få bevilliget afløsning.
Udmålingen af hjælp tager altid udgangspunkt i en konkret, individuel vurdering af borgers funktionsniveau samt ægtefælle/samlevers behov for afløsning.
Afløsning gives som udgangspunkt på hverdage i dagtimerne mellem kl. 8 og 17.
Afløsning skal som udgangspunkt varsles 2 uger før behovsdato.
Hvordan kan du få hjælpen?
Hvis du får behov for afløsning i hjemmet, kan du eller dine pårørende, efter aftale med dig, kontakte:
Myndighed, Sundhed og Ældre
Rådgivning og Visitation
Skolevej 6
5854 Gislev
Tlf.: 7253 6000
E-mail: Sundhed@fmk.dk (mailadressen må ikke anvendes til at sende personfølsomme oplysninger – sikker post sendes via Borger.dk)
Hvem hjælper dig?
Det er medarbejdere fra den kommunale hjemmepleje, der afløser i dit hjem.
Afløseren støtter og hjælper dig, som har nedsat fysisk og/ eller psykisk funktionsevne.
Hvad forventer vi af dig?
Som modtager af afløsning i hjemmet forventer vi, at:
I har drøftet denne løsning, og at der er gensidig opbakning til, at der kommer en medarbejder fra hjemmeplejen i hjemmet.
Klageadgang
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, kan du klage til kommunen inden fire uger. Afgørelsen skal så genvurderes inden fire uger, fra klagen er modtaget. Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen. Du kan kontakte din sagsbehandler i Myndighed, Sundhed og Ældre, hvis du ønsker at klage. Du kan også kontakte kommunens borgerrådgiver, som kan hjælpe dig med at forstå afgørelsen eller give dig vejledning i sagen. Se kontaktoplysninger på hjemmesiden.
Lovgrundlag
Servicelovens § 84, stk. 1
Kommunalbestyrelsen skal tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Information
Denne kvalitetsstandard og Faaborg-Midtfyn Kommunes øvrige kvalitetsstandarder kan ses på kommunes hjemmeside www.fmk.dk.
Vil du vide mere om at søge hjælp, pleje og støtte, er du velkommen til at kontakte
Myndighed, Sundhed og Ældre
Rådgivning og Visitation
Skolevej 6
5854 Gislev
Tlf.: 7253 6000 (mandag til fredag kl. 9.00—12.00, undtagen onsdag
E-mail: Sundhed@fmk.dk (mailadressen må ikke anvendes til at sende personfølsomme oplysninger – sikker post sendes via Borger.dk)