Kvalitets­standard for Ældrebolig

Du får information om, hvilke kriterier du skal opfylde for at blive visiteret til en ældrebolig, samt hvilke tilbud du kan modtage i din ældrebolig.

Kvalitetsstandarden tager udgangspunkt i det kommunale serviceniveau fastsat af kommunalbestyrelsen og gældende lov på området.
Kvalitetsstandarden er godkendt af kommunalbestyrelsen den 7. september 2021.

Luk alle
Åben alle

Hvad er formålet med at flytte i ældrebolig?

  • At du kan klare dig selvstændigt længst muligt ved at bo i en egnet bolig
  • At boligens indretning og beliggenhed i væsentlig grad letter din hverdag

Hvad omfatter hjælpen?

En ældrebolig er en bolig, der er indrettet hensigtsmæssigt i forhold til dine behov. Boligen ligger typisk i et boligkompleks med toværelseslejligheder. Dine naboer er andre, der også er godkendt til ældrebolig.

En ældrebolig er typisk 60-65 kvm.

I en ældrebolig har du mulighed for at få samme hjælp, som hvis du bor i en bolig, der ikke forudsætter visitation. Det betyder, at vi hjælper og støtter dig med de dele af din personlige pleje og/eller praktiske gøremål, som du ikke selv kan klare. Dermed støtter vi dig i at gøre flest mulige ting selv. 

Hjælpen tilpasses dine behov og tager afsæt i kvalitetsstandarden for personlig pleje og praktisk hjælp.

Hvem kan blive visiteret til en ældrebolig?

Du kan søge om en ældrebolig, hvis din evne til at klare hverdagsaktiviteter er begrænset enten fysisk eller psykisk, og du har behov for en bolig med særlig indretning eller beliggenhed.

Du kan også søge om at få en ældrebolig, hvis det ikke er muligt at indrette din nuværende bolig hensigtsmæssigt. Det kan for eksempel være, hvis du ikke kan gå på trapper og har behov for elevator, eller hvis du sidder i kørestol og ikke kan komme rundt på grund af pladsforholdene.

Frit valg

Er du berettiget til en almen ældrebolig, har du ret til frit valg blandt sådanne boliger uanset boligens beliggenhed.

Er du bosiddende i en anden kommune og ønsker at flytte til Faaborg-Midtfyn Kommune, kan du blive optaget på venteliste, når du er visiteret til en ældrebolig både i din hjemkommune og hos Faaborg-Midtfyn Kommune.

Boligen i Faaborg Midtfyn Kommune skal kunne sammenlignes og sidestilles med den bolig, som du er visiteret til i nuværende kommune.

Hvordan kan du blive visiteret til en ældrebolig?

Hvis du får behov for en ældrebolig, skal du - eventuelt med hjælp fra dine pårørende - ansøge om ældrebolig via Faaborg-Midtfyn Kommunes hjemmeside.

Har du brug for vejledning omkring ansøgning af ældrebolig, kan du kontakte

Sundhed og Ældre
Rådgivning og Visitation
Skolevej 6
5854 Gislev
Tlf.: 72 53 60 00 (mandag til fredag kl. 9.00—12.00, undtagen onsdag)
E-mail: Sundhed@fmk.dk (mailadressen må ikke anvendes til at sende personfølsomme
oplysninger – sikker post sendes via Borger.dk)

For at vi kan vurdere dit behov for en ældrebolig, kan det være nødvendigt med et visitationsbesøg. På besøget spørger vi ind til, hvordan du klarer dig i hverdagen. Du bliver ved besøget vejledt om, hvilken hjælp eller andre ydelser du kan ansøge om.

Du er velkommen til at invitere en pårørende eller bisidder med til besøget. Du har også mulighed for at vælge en partsrepræsentant til at tale og handle på dine vegne.

Afgørelsen om ældrebolig træffes af boligvisitationsudvalget i Sundhed og Ældre ud fra en konkret individuel vurdering af din samlede situation.

Opstår der venteliste, sker tildeling af almene ældreboliger efter ansøgernes aktuelle behov.

Takker du to gange nej, til en bolig du selv har ønsket, kommer du på pauselisten. Vi skriver til dig
og informere dig om at du flyttes til pauselisten. Du skal ansøge igen, når du ønsker en ældrebolig.

Hvad forventer vi af dig?

  • At du er motiveret for at flytte, når tilbuddet kommer

Kvalitetsmål

  • At du modtager svar fra boligvisitationsudvalget seneste 4 uger efter, at vi har modtaget din ansøgning om at flytte i ældrebolig

Borgerrådgiver

Faaborg-Midtfyn Kommune har en borgerrådgiver. Hvis du har fået en afgørelse, som du ikke forstår, eller har du brug for vejledning i en sag med kommunen kan du kontakte borgerrådgiveren, som kan hjælpe dig med at finde rundt i det kommunale system.

Borgerrådgiver er en uvildig rådgiver til gavn for borgerne i Faaborg-Midtfyn Kommune. Borgerrådgiveren er uafhængig af de politiske udvalg samt stabe og fagområder, og er ansat med reference til kommunaldirektøren. 

Klageadgang

Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, kan du klage til kommunen inden fire uger. Afgørelsen skal så genvurderes inden fire uger, fra klagen er modtaget. Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen. Du kan kontakte din sagsbehandler i Sundhed og Ældre eller borgerrådgiveren, hvis du ønsker at klage.

Lovgrundlag

Almenboligloven § 54.