Etagebolig og lejlighed

Går du med planer om at ombygge eller renovere din lejlighed eller etageejendom, kan det kræve en byggetilladelse, inden du må gå i gang med byggearbejdet.

Luk alle
Åben alle

Info inden du skal ansøge

Inden du starter en ansøgning, er det en god ide at finde ud af, hvad der gælder på din ejendom:

  1. Hvis der findes en gældende lokalplan eller byplanvedtægt for din ejendom, er det i denne, du kan læse, hvilke bindinger og muligheder du har for udnyttelsen af din ejendom.
  2. Hvis der ikke findes en gældende lokalplan eller byplanvedtægt for din ejendom, skal du kigge i kommuneplanen og i bygningsreglementet for at finde ud af, hvad du som udgangspunkt kan udnytte din ejendom til.
  3. Du skal altid være opmærksom på, om der er særlige tinglyste servitutter/deklarationer, der gælder for din ejendom.

Lokalplan

En lokalplan er en detaljeret plan med bindende bestemmelser for et bestemt område i kommunen. Lokalplaner kan blandt andet indeholde regler for byggeriets udseende, placering og omfang af byggeriet, veje, friarealer m.m. 

Byplanvedtægt

En plantype, som blev udarbejdet i kommunerne indtil slutningen af 1970’erne. En byplanvedtægt indeholder, ligesom en lokalplan, bestemmelser om et områdets anvendelse, bebyggelse m.v. I dag udarbejdes der kun lokalplaner.

Kommuneplan

Kommuneplanen er grundlaget for al fysisk planlægning og er den plan, som sammenfatter og konkretiserer de overordnede politiske mål for den fysiske udvikling, som Kommunalbestyrelsen vil arbejde for i de kommend 12 år. I kommuneplanen fastlægges retningslinjerne for arealanvendelsen samt den overordnede fysiske udvikling af byerne og det åben land, som kommunen skal administrere efter. Det vil sige hvordan skal byerne udvikle sig, hvor kan der være butikker, hvor er der særlige natur-og kulturværdier vi skal pase på, og hvilke særlige rammer skal lokalplanlægningen ske indenfor.

Det er her borgere, erhvervslivet og andre interessenter kan se, hvordan politikerne ønsker at forvalte arealerne i kommunen.

Hvis en kommuneplan ændres skal der udarbejdes et kommuneplantillæg. Hvert fjerde år skal kommunerne tage stilling til hvorvidt kommuenplanen enten skal revideres delvist eller helt eller genvedtages i sin helhed.

Der er i Kommuneplanen vedtaget regler for parkerings-og opholdsarealer og de fremgår af afsnit 3 i den generelle rammeplan.

Tinglyste forhold

En tinglysning er en registrering af de bindinger, der knytter sig til en bestemt ejendom.

Der kan være bindinger såsom servitutter/deklarationer, der er pålagt din ejendom på tinglysningen. Et eksempel kan være byggelinjer mod vej eller en vejret til at anvende en adgangsvej via en anden ejendom.

Bygningsreglementet

Det fremgår af bygningsreglementet, hvilke regler der gælder for byggeri generelt. Hvis der i en lokalplan eller byplanvedtægt er bestemmelser, der ligger ud over de generelle bestemmelser i bygningsreglementet, er det disse, der gælder for din ejendom.

Digitalt byggesagsarkiv

Inden du skal ansøge om en byggetilladelse, eller inden du vil ombygge, er det en god ide at orientere dig om, hvilke byggesager der har været på din ejendom.

Nybygning

Alt nybyggeri kræver byggetilladelse. Du skal altid afvente tilladelse, inden du går i gang med dit byggeprojekt. Det kræver også tilladelse at bygge til ejendommen.

Start ansøgning om byggetilladelse 

Ombygning og ændring

Køkken og bad

Større ændring som flytning af bad eller køkken til andre lokaler kræver en byggetilladelse. 

Tagrum

Du skal søge om tilladelse til at ændre tagrum til bolig.

Indretning af bolig i tagetage skal ske efter bygningsreglementets regler og reglerne i den lokalplan, kommuneplan eller tinglyst deklaration, der evt. gælder for ejendommen.


Altan, kvist og tagterrasse

Du skal søge om byggetilladelse både ved opsætning af altan, kvist og ved etablering af tagterrasse. Generelt skal bygningsdelene overholde følgende retningslinjer:

  • placeres mindst 2,5 m fra skel
  • placeres uden anledning til væsentlige gener på naboarealer
  • overholde gældende krav til sikkerhed
  • overholde evt. bestemmelser i lokalplan eller byplanvedtægt

Anvendelsesændring - erhverv til bolig eller bolig til erhverv

Du skal søge om byggetilladelse til ændring af erhverv til bolig eller bolig til erhverv.

Start ansøgning om byggetilladelse

Nedrivning

Nedrivning af bygninger kræver en nedrivningstilladelse. Du må først påbegynde nedrivningen, når du har modtaget en nedrivningstilladelse fra kommunen. Vi gør opmærksom på, at der ikke kan meddeles nedrivningstilladelse, hvis der er beboere tilknyttet adressen.

Sammen med ansøgning om nedrivningen skal du også anmelde bygge- og anlægsaffaldet. Nederst i ansøgningen af nedrivning af bygninger finder du en fane, der hedder "Orientering om bygge- og anlægsaffald samt PCB". Under denne fane kan du anmelde byggeaffaldet.

Start ansøgning om nedrivning

Du skal være opmærksom på, at der gælder nogle særlige forhold i forbindelse med nedrivning af bevaringsværdige bygninger.

Byggeri der ikke kræver byggetilladelse

  • Indvendige ombygninger, hvor der ikke sker væsentlige ændringer. Se Bygningsreglementets eksempelsamling om ombygninger og forandringer i enfamiliehuse m.fl.
  • Udskiftning af døre, vinduer, tagbeklædning og udvendig facadebeklædning. Du skal dog være opmærksom på, at nogle lokalplaner har særlige krav til valg af materiale. Er der specifikke krav beskrevet i lokalplanen, kan det kræve godkendelse inden arbejdet påbegyndes.
  • Det kræver ikke en byggetilladelse ved almindelig vedligehold af for eksempel tagbeklædning og vinduer. 
  • Det kræver byggetilladelse, hvis der ændres på tagkonstruktionen.

Husk at byggeriet altid skal overholde bygningsreglementets bestemmelser, lokalplan m.m.

 

Digitalt byggesagsarkiv

I Byggesagsarkivet, også kaldet Weblageret, kan du finde afsluttede byggesager over langt de fleste ejendomme i Faaborg-Midtfyn Kommune, det gælder dog ikke oplysninger om olietanke efter 2011.

weblager.dk kan du søge direkte fra forsiden eller vælge at søge via adresse, matrikel eller ejendomsnummer.

Du kan søge på adressen, matrikelnummer eller ejendomsnummer og herefter åben pdf-filen på den sag, du ønsker at se. Sagerne kan indeholde tegninger, tilladelser, beregninger og andre dokumenter. Ejendomme med eksempelvis bank. posthus og militære anlæg er ikke offentligt tilgængelige. Hvis du gerne vil se sådan er sag, skal du have en fuldmagt fra ejeren, og sende den til os via digital post.

En sag kan også være låst og pdf-ikonet ved sagen er skiftet ud med en hængelås. Låste sage kan indeholde fortrolige oplysninger, som fx. et cpr-nummer eller være adressebeskyttet. Er du ejer af ejendommen, kan vi hjælpe dig med at få adgang. Send en mail til os, hvor du i mailen skriver den adresse, matrikel-eller ejendomsnummer, hvis dokumenter du gerne vil ahve adgang til. Skal dokumenterne sendes til en anden, for eksempel en håndværker, så skriv - ud over adresse, matrikel-eller ejendomsnummer - også navnet på den person og det firma, samt mailadresse, som skal modtage sagens dokumenter.

Skriv til os på teknik@fmk.dk

NB: Nogle sager i byggesagsarkivet er ikke tilgængelige for offentligheden. Dette skyldes, at de enten indeholder følsomme personoplysninger eller fortrolige oplysninger.

Spørgsmål? Kontakt os

BYG

Mellemgade 15
5600 Faaborg

Telefon 72 53 21 04

Send en mail

Skriv sikkert til os

Telefontider:

Mandag kl. 10.00-12.00
Tirsdag kl. 10.00-12.00
Onsdag LUKKET
Torsdag kl. 15.00-17.00
Fredag kl. 10.00-12.00